Ibrahim Sirćo kandidat za dobijanje “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva”

Bordo klub kandidovao je prvu šampionsku generaciju Fudbalskog kluba Sarajevo 1966/67. za dobivanje “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva”, prenosi novinska agencija Patria. Šampionska generacija Sarajeva u navedenoj takmičarskoj sezoni Prve jugoslovenske lige donijela je po prvi put naslov prvaka bivše države u Bosnu i Hercegovinu.

Podsjećamo, Sarajevo je u pomenutoj sezoni sa ukupno 42 osvojena boda i učinkom od 18 pobjeda, 6 remija i 6 poraza osvojilo prvu titulu prvaka Jugoslavije, kada su igrači bordo kluba iza sebe ostavili zagrebački Dinamo sa 40 bodova i Partizan sa 38 bodova. Niti jedan dotadašnji jugoslavenski šampion u fudbalu nije tako vladao u prvenstvu kao Sarajevo te godine, koje je od 30 odigranih kola, 25 provelo na čelnoj poziciji tabele.
Igrači, koji su donijeli prvu šampionsku titulu na bosanskohercegovačko tlo i u glavni grad Bosne i Hercegovine, bili su: Ibrahim Sirćo, Mirsad Fazlagić, Fuad Muzurović, Sead Jesenković, Milenko Bajić, Fahrudin Prljača, Boško Prodanović, Sreten Šiljkut, Vahidin Musemić, Stjepan Blažević, Boško Antić, Asim Ferhatović, Refik Muftić, Svetozar Vujović, Dragan Vujanović, Boro Beatović, Anton Mandić, Sreten Dilberović, Osman Maglajlija i Miodrag Makić, a ekipu je sa klupe predvodio Miroslav “Meho” Brozović.
Veliki broj igrača, članova prve šampionske generacije Fudbalskog kluba Sarajevo 1966/67. nastupao je i za reprezentaciju Jugoslavije, te su na taj način dodatno promovisali kvalitet sporta u gradu Sarajevu. Među reprezentativcima vrijedi svakako spomenuti Asima Ferhatovića, Mirsada Fazlagića, Fahrudina Prljaču, Vahidina Musemića, Fuada Muzurovića i druge.
“Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva” ova fantastična generacija Fudbalskog kluba Sarajevo dobila bi zasluženo priznanje, uzimajući u obzir neizmjeran doprinos popularizaciji sporta u gradu Sarajevu, te samog grada u bivšoj državi, ali i širom starog kontinenta.
Nakon osvajanja šampionske titule u sezoni 1966/67., Sarajevo je na Olimpijski stadion “Asim Ferhatović-Hase” dovelo jedan od najvećih klubova u Evropi, slavni engleski Manchester United, sa kojim je meč pratilo i više od 40.000 gledalaca, saopćeno je iz FK Sarajevo.

Oslobođenje