Prva mjesta za Hajdarevića i Limu na Memorijalu u Bosanskom Petrovcu

U subotu 22. augusta 2015. godine, tokom međunarodnog FAI svjetskog kupa 33. Memorijala »Izet Kurtalić« u Bosanskom Petrovcu (FAI Open International World Cup Competition 33rd »Izet Kurtalić« Memorial, F1A, F1B, F1C), prigodno je obilježena druga godišnjica smrti našeg dragog prijatelja i velikog ukrajinskog sportiste, aeromodelara Viktora Stamova, koji je 24.08.2013. godine preminuo od posljedica srčanog udara na terenu Medenog polja tokom 6. turnusa sa sajlom u ruci dok je izvlačio svoju jedrilicu. Tokom takmičenja šesto startno mjesto, na kojem je preminuo Viktor Stamov, nije korišteno. Umjesto toga, tu je bio postavljen kameni spomenik koji je dizajniran i napravljen u znak sjećanja na ovaj tragični događaj. Na tom mjestu je održana i prigodna komemoracija, te je minutom šutnje odata počast Viktoru Stamovu.

Na terenima Medenog polja u Bosanskom Petrovcu je proteklog vikenda uspješno održan još jedan 33. po redu Memorijal »Izet Kurtalić« koji se boduje za Svjetski kup FAI-a (svjetske zrakoplovne federacije), u organizaciji visočkog aerokluba. Učešće su uzela 44 takmičara iz 7 zemalja u 4 discipline F1A jedrilice + juniori, F1B gumenjaci + juniori, F1C penjači i F1H male jedrilice + juniori. Vremenski uslovi su poslužili i Memorijal je održan u pravoj takmičarskoj atmosferi. U finalnom dijelu takmičenja, fly off-u učešće je uzelo 8 jedrilica (let na 9 minuta) i 2 gumenjaka (let na 5 minuta). Među takmičarima iz našeg aerokluba najvrijedniji rezultat postigao je Emir Hajdarević plasmanom u fly-off i osvajanjem 1. mjesta u klasi F1B u veoma jakoj konkurenciji.

Najuspješniji rezultati koje su ostvarili takmičari iz našeg aerokluba su:

Emir Hajdarević, 1. mjesto F1B gumenjaci
Mustafa Šahinović, 3. Mjesto F1C penjači
Bakir Limo, 1. mjesto F1H – juniori
Muhamed Šahinović, 2. mjesto F1A jedrilice – juniori

Ostvareni rezultati se ubrajaju u poredak Svjetskog kupa FAI-a, a zvanične rezultate možete pogledati pod sljedećim linkom – KLIKNI!

www.magazinplus.eu – AK “Izet Kurtalić” Visoko