Nogometaši Dijamanta iz Grđevca u Bonu, Briselu i Minhenu

Nogometaši Dijamanta iz Grđevca, članovi Općinske nogometne lige Visoko, dio uprave i prijatelji kluba nedavno su boravili u Njemačkoj i odigrali prvu međunarodnu utakmicu, koja ce ući u historiju ovog uzornog sportskog kolektiva.

Put u Njemačku, tačnije u grad Bad Noyenar kod Bona je dugo pripreman, a tempiran je pred utakmicu Belgija – BiH, nedavno u Briselu. Inicijativu su pokrenula braća Porča, Hakija, Hamdija, Sakib i Mehmed koji su”alfa i omega” Dijamanta, prihvatio je njihov peti brat Mehmedalija koji živi u Njemackoj, kao i njihov sestrić Dževad Suša, trener ekipe općinskog ligaša Ehrweiler iz Bad Noyenara.

Luksuznim autobusom Centrotrans-Eurolinesa ekspedicija od 50-tak putnika doputovala je u jutarnjim satima u Njemačku. Nakon smještaja u hotel i potrebnog odmora, ekipa se u popodnevnim satima uputila u prekrasni sportski centar na prvu međunarodnu utakmicu. Dosta naših ljudi, zemljaka, koji žive u Njemačkoj stiglo je na tribine stadiona da prati ovaj prijateljski duel Ehrweilera i Dijamanta. Domaćini, prije svih Dževad Suša napravili su sjajan scenario. Uz zastave dvije zemlje, intonirane su himne BiH i Njemačke. Za pamćenje i historiju Diamanta. Trener Dijamanta Mehmed Porča (i njegov asistent Sakib Porča) izveo je na prekrasni travnjak sljedeću postavu: Mirsad Kadrić, Senad Memić, Adnan Begić, Adem Uzunalić, Elvis Rizvan, Muamer Alihodžić, Almir Porča, Mirza Ajanović, Mahir Bajrić, Marko Galić i Amar Porča. Sa klupe su svoju priliku čekali (i dočekali) Almir Sudžuka, Maid Halać, Mirnes Ajdinović i Deni Porča. Specijalni gost Dijamanta je bio nekadašnji igrač zagrebačkog Dinama Mustafa Arslanović. Dužnost ljekara obavljao je Mustafa Lepić. Sa druge strane trener Ehrweilera Dževad Suša imao je mješoviti sastav, Bosanci (Aldin Sukić, Haris Modronja, Belmin Murić), Nijemci, Albanci, Turci… Na kraju je bilo miroljubivih 2:2, u dva navrata je Dijamant vodio 1:0 i 2:1, oba gola je postigao Mahir Bajrić, dok su domaćini poravnavali golovima Tobiasa Germeina i Christofera Ferenca. Potom je održana “bosanska noć”, uz roštilj, napitke, a zaigralo se i bosansko kolo.

– Ovo je remi za historiju našeg kluba, prva međunarodna utakmica, nadam se ne i zadnja. Bili smo ponosni slušajući našu himnu, govori Mehmed Porča, trener Dijamanta.

Posebnu pažnju privukao je Mustafa Arslanović, nekadašnji igrač zagrebačkog Dinarna ( oko 350 utakmica, potom italijankog Askolija 65 utakmica) koji živi u Bonu i pojačao je ekipu Dijamanta. Arslanović je igrao u generaciji Zajeca, Hadžića, Cvetkovića,Ringova, Abida Kovačevica… Upisao je i jedan nastup za Jugoslaviju protiv Austrije.

-Drago mi je što sam upoznao momke iz Dijamanta, rado sam prihvatio poziv mog prijatelja Dževada Suše Džonija da odigram 20-tak minuta za Dijamant, rekao je na druženju sa Bosancima Mustafa Arslanović.

Iz Bona je ekspedicija Dijamanta otputovala u Brisel i bodrila našu reprezentaciju u porazu od Belgije (1:3). Ni taj poraz našeg tima nije narušio dobru atmosferu u autobusu kom su posebno podgrijavali Haso, Izo Ćesa, Deni, Adnan, Aziz, Mujo,Fare, Mahir, Muhamed… a sve je to kamerom znao zabilježiti neumorni Vaha. Iz Brisela se ekspedicija zaustavila u Minhenu, obilazeći Alians Arenu, te nakon četverodnevnog putovanja pod kontrolom vozača GTS-a Hareta Štete i Seje Planinčića uspješno se vratila na početnu poziciju – Donje Moštre i Visoko. Put za nezaborav.

 

Piše: Salih Hadžialić/Sport Avaz