FIS trka na Ravnoj planini: Elvedina Muzaferija i Janis Proios pobjednici prvog slaloma

Bosanskohercegovačka skijašica, Elvedina Muzaferija, i Janis Proios iz Grčke pobjednici su prva dva slaloma na skijalištu Ravna Planina u Palama, gdje su danas vožene prve FIS trke na ovom skijalištu.

Sjajno pripremljena staza sa vještačkim snijegom, gotovo idealni vremenski uslovi i veliki broj takmičara obilježili su prvi dan ove FIS trke, koja će se voziti i naredna dva dana.

Organizatori su zadovoljni, a očekivanja od naredna dva dana su još veća. FIS trka na skijalištu Ravna planina je pun pogodak, i za očekivati je i u budućnosti da ove trke privuku skijaše iz mnogih zemalja svijeta.

Današnji pobjednici su Elvedina Muzaferija iz Bosne i Hercegovine u konkurenciji skijašica, te Janis Proios iz Grčke u konkurenciji skijaša.

Bosanskohercegovačka skijašica je dvije slalom staze prešla u vremenu 1:36.64 što je dvije sekunde bilo brže od Sofije Rali iz Grčke, dok je Žana Novaković treća. U top deset su se još smjestili Zuzana Jakubcova (Slovačka), Marija Samarinu (Grčka), Ana Zimšek (Slovenija), Klara Stupar i Karla Krasnić (Hrvatska), Marta Dinić (Srbija), te na desetom mjestu Eva Zimšek (Slovenija).

Kod muškaraca Janis Proios je dvije slalom staze prešao za 1:29.51 što je bilo brže osamnaest stotinki od Matevža Rupnika iz Slovenije, te 51 stotinki od Žana Kralja iz Slovenije. U okviru jedne sekunde su svi skijaši do devetog mjesta, a dominirali su Slovenci.

Jani Kavčić, Jure Čas, Žan Špilar, Nejc Naraločnik i Anže Čufar su našli svoje mjesto u Top 10. Jedino je četvrti bio Marko Stevović iz Srbije, i šesti Jedrzej Jasiček iz Poljske. Paljanin, Strahinja Stanišić, reprezentativac Srbije, bio je 11. a odmah iza njega i Marko Šljivić.

Trinaesti je bio još jedan bosanskohercegovački reprezentativac Eman Emrić.

Kompletne rezultate pogledajte na linkovima ispod:

MUŠKARCI
ŽENE

ski.ba