Fahrudin Kovač u timu 23 kola po izboru sportske.ba

Derbi 23. kola je odigran u Gračanici između ekipa koje se bore za prvo mjesto, domaćeg Bratstva i jesenjeg prvaka visočke Bosne, Visočke Karioke su zabilježile vrlo vrijednu gotujuću pobjedu, 13. u ovoj sezoni i ponovo su blizu cilja ulasku u elitu bh fudbala.

Domaći su prvi zaprijetili, ali je Šuša šutirao pored gola Visočaka, da bi Amar Čabaravdić u 19. minuti pogodio za 0:1. Idriz Džafić je nakon toga imao priliku da poveća prednost svoje ekipe, ali je bio neprecizan. Na početku drugog poluvremena Bratstvo je imalo preko Vehabovića i Selamovića šanse, ali je na tome i ostalo. To kažnjavaju gosti i u 64 minuti Adnan Hodžić je povećao, 0:2. Fahrudin Kovač je svojim golom (78’), riješio sve dileme oko pobjednika (0:3), da bi Elmir Kuduzović tri minute poslije ublažio poraz svoje ekipe, 1:3.

U subotu je u Mostaru odigran drugi derbi, između domaćeg Veleža i Sloge iz Siminog Hana, kojoj su, nakon dobrih igara i rezultata, porasli apetiti, čak i do BH Telecom Premijer Lige BiH. Ali, već u prvoj minuti Rođeni su pokazali ko je gazda na ovoj utakmici, Brazilac Brandao de Souza svojim golom donio erupciju oduševljenja na dobrano popunjenom stadionu u Vrapčićima. U nastavku dvije prilike domaćih (Tatar, Petrović) su imali šanse, ali je ostalo, 1:0. Gosti su preko bivšeg Veležovca, Armina Jazvina imali priliku, ali je on bio neprecizan. U 69 minuti u kaznenom prostoru gostiju srušen je Ovčina, a Denis Zvonić je bio precizan, 2:0. Strijelac prvog gola Brandao de Souza je u 76 minuti povečao na 3:0, na asistenciju Mujezinovića.

U Kaknju domaći Rudar je ugostio ekipu Čapljine koju je bez problema savladao rezultato, 2:0. Jablaničanin, Mumare Vila je u 4 minuti doveo Kakanjce u rezltatsku prednost. U nastavku Igor Ančić je imao dvije velike šanse, ali je ostalo, 1:0. Čapljinci po prikazanoj igri, nisu došli u Kakanj, da se brane, što je dokazao Dženan Haračić koji je imao sjajnu prliku da poravna rezultat, ali to nije dozvolio golman domaćih. Na otvaranju drugog dijela Miketek je izveo slobodan, ali je stativa spriječila izjednačenje. Za riješavanje svih dilema oko ishoda ove utakmice, pobrinuo se Dino Hajdarević u 55 minuti poveĆavši prednsot domaĆe ekipe, koji je nakog toga zaradio i isključenje.

Fudbaleri Orašja nisu dozvolili nikakvo iznenađenje na svom stadionu protiv Novog Travnika. Mrežu gostiju je prvi pogodio Zoran Brković u 11 minuti, da bi Milovan Novaković u 72 minuti, riješio sve dileme, te pobjedu oraških Labudova, 2:0.

Bihaćko Jedinstvo u ovom kolu je odigralo domaću utakmicu protiv Zvijezde iz Gradačca koja je na ovoj utakmici bila lišena pomoći velikog broja igrača koji su suspendovani zbog “kartnoijade” na domaćoj utakmicu protiv Travnika. Topić je već u devetoj minuti zatresao mrežu gostiju, da bi Nurspahić u 59 povečao prednost domaćih iz penala, 2:0. U 80 minuti rezevrista Edin Hasanbašić je smanjio prednost domaćih, 2:1, da bi Hamzić u 84 postavio konačin, 3:1.

I Radnički iz Lukavca je iskoristio prednost domaćeg terena, te savladao Bosnu Semu rezultatom, 3:0, pa se u taboru domaćih i dalje nadaju da će i naredne sezone igrati u prvoligaškom društvu, dok su debitanti u ligi, Bosna Sema, sve bliže povratku i niži rang.

U nedjelju je na travničkoj Piroti odigran derbi, između domaće ekipe Travnika i GOŠK-a iz Gabele. Gosti su u 17 minuti preko Mirsada Ramića stekli prednost, što je bio rezultat prvog dijela ovog susreta. U drugom dijelu domaći su pokušavali poravnati, ali je na golu Gabeljana bio sjajan Marko Sušac. U tom periodu gosti su imali prilike da udvostruće svoju prednost, ali su bili neprecizni. Ipak, u 88 minuti stiglo je poravnanje, domaći su golom Zaimovića poravnali na 1:1, što i konačni rezultat ovog derbija koji ne odgovara ni domaćinu ni gostu.

U Banovićima domaća Budućnost koja se grčevito bori za opstanak, minimalno je golom Šehića savladala ekipu Goražda. Treba napomenuti da su prisutni gledaoci na ovoj utakmici vidjelu pravu kartonijadu, domaći su dobili 4, a gosti čak 11 žutih kartona, uz jedan creveni domaćinima.

U ovom kolu postignut je 21 gol, sudije su pokazale 36 žutih i 2 crvena kartona, ukupno je bilo 5.100 gledalaca, a najviše ih je bilo u Mostaru 2.300, u Bihaću, 1.100, Kaknju, 700.

Idealni tim 23. kola:

Marko Sušac (GOŠK), Nermin Šehić (Budućnost), Stefan Udovičić (Radnički),Fahrudin Kovač (Bosna,Visoko), Edin Hamzić (Jeinstvo),Mehmed Ćosić (Velež),Muamer Vila (Rudar), Mirsad Ramić (GOŠK),Brandao de Souza (Velež), Borislav Topić (Jedinstvo), Milovan Novaković (Orašje) .

IGRAČ KOLA: Marko Sušac (GOŠK).

Rezultati, 23.kola,

Orašje-Novi Travnik 2:0, (Brković 11’,Novaković 72’)

Radnički-Bosna Sema 3:0, (Aljukić 15’,Udovičić 22’, Udovičić 82’)

Bratstvo-Bosna, Visoko 1:3 (Kuduzović 81'/ Čabaravdić 19’, Hodžić 64’, Kovač 78’),

Budućnost-Goražde 1:0, (Nermin Šehić’)

Travnik-GOŠK 1:1, ( Zaimović 88'/ Ramić 17’)

Rudar-Čapljina 2:0 (Vila 4’,Hajdarović 55’ )

Velež-Sloga(SH) 3:0 (Brandao de Souza 1'76’,Zvonić 69'iz 11m)

Jedinstvo-Zvijezda 3:1 (Topić 9’,Nuspahić 59'iz 11m, Hamzić 84'/ Hasanbašić 80’) .

Parovi 24. kola, subota, 29. april 2017 u 16,30 sati, Gradačac:Zvijezda-Bratstvo, Visoko: Bosna-Radnički, Čapljina: Čapljina-Budućnost, Goražde: Goražde-Orašje, nedjelja, 30. april, Gabela: GOŠK-Jedinstvo, Simin Han: Sloga-Travnik, Sarajevo: Bosna Sema-Rudar, Novi Travnik: Novi Travnik- -Velež.

Lista strijelaca:

1.Sabahudin Jusufbašić (Travnik), Mirnes Salihović po 15

3. Mirsad Ramić (GOŠK) 13

4.Igor Aničić (Rudar), Seid Zukić (Travnik), Igor Radovanović (Sloga,SH) po 9

5. Jasmin Mujkić (Bratstvo) 8 golova.

(Ismet Nimanović/Sportske.ba)