RK Bosna: Duel Metaloplastike i visočkih rukometaša podsjetio na neka bolja vremena (Foto)

Foto galerija: RK Bosna Visoko – RK Metaloplastika Šabac 31:31

Posljednju zvaničnu utakmicu u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije RK Bosna, koji se tada takmičio pod imenom Vitex, i RK Metaloplastika Šabac odigrali su u sezoni 1975/76. Preko 40 godina poslije, prijateljska utakmica u sklopu aktivnosti obilježavanja 65. rođendana našeg kluba, koji se inače slavi 19. februara, večeras u Visokom podsjetila je na najbolja vremena visočkog rukometa.

Bez obzira što se obje ekipe trenutno nalaze u ranoj fazi priprema, od prve minute bilo je jasno da je oba tima večeras zanimala samo pobjeda. Gosti su poveli rezultatom 1:0, a svoj prvi gol i ujedno prvi gol na utakmici za RK Bosna Visoko postigao je reprezentativac Bosne i Hercegovine, Muhamed Toromanović.

Da će Toromanović biti veliko pojačanje za naš klub pokazat će i ostatak utakmice, s obzirom da se Toromanović visočkoj publici predstavio u sjajnoj predstavi, uz postignute golove, izborene sedmerce i solidnu igru u odbrani. U prvih desetak minuta utakmice, gosti su održavali prednost, da bi naši do izjednačenja došli u 10. minuti (7:7), nakon čega slijedi period puno bolje igre našeg tima, te stvaranje prednosti do četiri gola razlika.

Toromanović je pogađao sa crte, Harmandić je svakim svojim potezom podsjećao zašto je i dalje najbolji igrač Premijer lige, Međić je bio nepogrešiv sa sedmerca, dok je sjajnu partiju u prvom poluvremenu pružio i Nedžad Imamagić, koji je postigao 5 golova.

Na poluvrijeme se otišlo pri rezultatu 17:14 u korist našeg tima, a trener Sirčo je odlučio da pruži priliku i našim mladim igračima, pa je tako drugo poluvrijeme na desnom krilu počeo Keso, a poslije ga zamijenio Jamaković. Ipak, naši vjerovatno pod utiskom dobre igre u prvom poluvremenu, u nastavak utakmice su ušli sa nešto manje koncentracije u napadu, što su gosti znalački iskoristili te golovima iz kontra napada i brzim akcijama napravili veliku seriju od 5:0 i poveli 19:17, nakon čega je trener Sirčo pozvao timeout.

Nakon timeouta, naši su se ponovo vratili u utakmicu, no narednih 20-tak minuta gosti su i dalje održavali prednost od jednog do dva gola razlike. Imao je naš tim dva puta priliku da izjednači rezultat, no naši mladi momci se nisu najbolje snašli u dobrim situacijama za postizanje gola, no bez obzira na propuštene prilike, visočka publika ih je nagradila gromoglasnim aplauzom. U tim trenucima odgovornost su preuzeli naši najiskusniji igrači te Bosnu vratili u utakmicu, a priliku na gol nakon Grče i Sirče, dobio je i mladi Čabaravdić, koji se u posljednjih desetak minuta utakmice istakao sa dvije vrlo bitne odbrane.

Naši su uspjeli doći i do vodstva u par navrata, no gosti su redovno brzo uzvraćali. Ipak, samo 30 sekundi prije kraja, pri rezultatu 31:31, naši igrači su imali napad za pobjedu, no na opće iznenađenje prisutnih, sudije su našem igraču dosudile diskutabilan faul u napadu te je lopta dodijeljena igračima Metaloplastike, koji nisu uspjeli da postignu gol iz igre, ali ni sa devet metara nakon isteka 60 minuta.

Najefikasniji u redovima Bosne bili su Tarik Međić sa osam pogodaka, dok je Adnan Harmandić dodao šest, a Nedžad Imamagić i Muhamed Toromanović po pet golova. U redovima Metaloplastike sjajan meč odigrao je Viktor Matičić, koji je postigao deset golova, dok je Igor Radojević dodao pet.

Ako bi utakmicu posmatrali u četvrtinama, može se reći da su prva i treća definitivno pripale igračima Metaloplastike, dok su završnice prvog i drugog poluvremena pripale našim igračima, pa je možda neriješen rezultat i najrealniji ishod u ovoj utakmici. Bitnije od samog rezultata je činjenica da je u ovoj utakmici ponovo pobjedio rukomet, dobra sportska atmosfera i bez ikakve sumnje bilo je sjajno ponovo imati priliku da u Visokom ugostima drage goste iz Šapca, dvostruke prvake Evrope, ekipu RK Metaloplastika.

Ovoj utakmici prisustvovao je i Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, uz delegaciju iz Šapca predvođenu predsjednikom Skupštine Grada Šapca Nemanjom Pajićem i UO RK Metaloplastika, koje su dočekali općinska administracija Visokog, uz delegaciju UO RK Bosna Visoko. Utakmica je odigrana pod pokroviteljstvom Općine Visoko.

Večerašnja utakmica podsjetila nas je na to kako bi bilo lijepo igrati sa Metaloplastikom i drugim vrhunskim klubovima iz regije svake godine, da li kroz SEHA ligu ili neko drugo evropsko takmičenje, no da bi se taj san ostvario i naš RK Bosna Visoko ponovo zaigrao na evropskoj sceni, trebat će pružiti širu podršku iz lokalne privrede. U suprotnom, ovaj san ćemo nastaviti sanjati i sjećati se boljih vremena samo kada obilježavamo jubileje.

RK Bosna Visoko