Sutra kreće Premijer liga za rukometaše



Kraj zimske stanke

Ovoga puta nije bilo peripetija, proljetni dio sezone u Premijer ligi za rukometaše krenut će kada je i najavljeno, za razliku od jesenjeg. 

Utakmicama 14. kola bit će nastavljena neizvjesna sezona u kojoj su dosad najviše pokazali Bosna Visoko i zasvim iznenađujuće Gračanica.

Visočaci su na krilima iskusnih bivših reprezentativaca Adnana Harmandića i Ivana Divkovića tokom čitavog jesenjeg dijela dominirali, a popustili su tek pred kraj.

Gračanica je pak s druge strane iznenadila sve budući da se od novog premijerligaša nije očekivalo da se bori za sami vrh. Ipak, odlično vođeni također bivšim reprezentativcem Damirom Doborcem Gračanica je potpuni hit dosadašnjeg dijela.

Ono što će biti razlika u odnosu na dosadšnji dio prvenstva je što će ponajbolji igrač Gračanice i legendarno rukometno ime Muhamed Toromanović u narednoj polusezoni nositi dres – Bosne Visoko.

“To nas ne zanima, mi gledamo samo sebe i kako da još više unaprijedimo igru. Toromanović je vrhunski rukometaš čije kvalitete znaju apsolutno svi koji se bave rukometom i sigurno je da će on biti veliko pojačanje za Bosnu.

Mi ćemo njegov odlazak pokušati nadomjestiti Manjićem iz Sloge Doboj, a novajlije su još Džinović iz Vogošće i Sumbić. U mečevima Kupa povrijedili su nam se Tufekčić i Ahmetašević, pa su roviti, ali polako se i oni vraćaju tako da mislim da ćemo spremni dočekati Goražde sutra”, govori legendarni srednji bek koji nije puno čekao da igračku karijeru zamijeni trenerskom. I jako mu dobro ide. Malo ko je od Gračanice očekivao velike stvari ove sezone.

“Iskren da budem ni ja nisam mogao očekivati da ćemo biti u vrhu. Znao sam da ekipa posjeduje kvalitet jer je većina igrača dvije godine zajedno na okupu. Međutim nisam znao za šta je dovoljan taj kvalitet. Istina igrali smo prijateljske utakmice s premijerligašima, s Derventom, Kup protiv Bosne Visoko… i uvidjeli smo da je kvalitet izjednačen.

Ipak, kada se sve sabere i oduzme rezultati koje postižemo su iznad očekivanja, što ne znači da se nećemo nastaviti boriti za sami vrh. Kako u ovome regularnom dijelu, tako i u play-offu kada se priključi Izviđač. Nama je možda prednost što smo ispali iz Kupa pa smo apsolutno fokusirani na prvenstvo, možemo s većom pažnjom i analizom pristupati protivnicima, a svakako u našoj ligi svak svakoga može dobiti”, kazao je Doborac za SportSport.ba.

Dok Gračanica bude igrala s Goraždem, Bosna Visoko će na megdan Maglaju.

Maglaj je u 13 odigranih utakmica Premijer lige ove sezone zabilježio je pet pobjeda, šest poraza i dva neriješena rezultata, dok su u Kupu Bosne i Hercegovine u osmini finala u dvije utakmice eliminirani od RK Zrinjski. Za razliku od prošle sezone, kada su romantičari iz Maglaja postizali nešto bolje rezultate i sezonu okončali na 5. mjestu Premijer lige, ove sezone klub igra u promjenljivoj formi. Ipak, treba naglasiti da je RK Maglaj na domaćem terenu neporažen, a samo je Konjuh iz Živinica uspio da iz Maglaja odnese jedan bod.

Tokom zimske pauze, RK Maglaj je organizirao turnir u kojem su na kraju slavili zahvaljujući pobjedama nad RK Sloga Gornji Vakuf-Uskoplje i RK Konjuh Živinice u finalu, a klub je odigrao i dvije prijateljske utakmice sa RK Krivaja iz Zavidovića, uz pobjedu kod kuće i poraz na strani.

U RK Maglaj se iz RK Vogošća vratio Selvedin Omahić, koji inače igra na poziciji lijevog beka, dok je za novog trenera postavljen Zdravko Stevanović, koji je u klub došao nakon odlaska Ermina Bajrića. Iz kluba kao tri najveća prioriteta do kraja sezone navode afirmaciju mladih igrača i opstanak u Premijer ligi, odnosno pokušaj ulaska u play-off. Glavna uzdanica kluba i dalje će biti Goran Šarenac.

“Zasigurno da smo sa Toromanovićem dobili puno na pivou, a otvorile su se nam se neke mogućnosti da igramo odbranu 6-0, tako da smo dobili mnogo. Što se tiče desne strane, imamo problem, ali vjerujem da ćemo to uspjeti nadomjestiti, rekao je trener Bosne Edhem Sirćo.

Sportsport