Vlada upriličila prijem za pobjednike 16. Sportskig igara RVI FBiH

U VLADI ZDK UPRILIČEN PRIJEM ZA POBJEDNIKE 16. SPORTSKIH IGARA RVI FBIH

Vlada Zeničko-dobojskog kantona upriličila je prijem za reprezentaciju Saveza ratnih vojnih invalida ZDK koja je osvojila prvo mjesto na 16. Sportskim igrama RVI Federacije BiH, održanim prošlog vikenda u Zenici. Članove reprezentacije primili su premijer Mirza Ganić, ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

“Hvala vam što se borite, što ne posustajete i što pričate jednu lijepu priču zbog koje smo ponosni. Nadamo se da ćete osvojiti još mnogo pehara, a u ime Vlade poručujem da ćemo ostati uz vas i biti podrška vašim aktivnostima”, kazao je premijer Ganić.

Reprezentacija Saveza RVI ZDK sa 35 takmičara osvojila je medalje u svim disciplinama i u konačnici ponijela pobjednički pehar po treći put uzastopno, a šesti put otkako se održavaju Sportske igre RVI u FBiH.

“Ponosan sam na naše sportiste koji su dali maksimum od sebe, jer nije mala stvar biti prvi među sedam kantona. Drago mi je da smo ispunili očekivanja Vlade ZDK i ovo je potvrda da izdvajanje za rehabilitaciju ratnih vojnih invalida nije bilo uzaludno”, kazao je Jusuf Rakman, predsjednik Saveza RVI ZDK.

Istaknuto je kako je briga za boračku populaciju među ključnim prioritetima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, a potvrda kontinuiteta te politike je da je budžet za boračku populaciju u posljednjih pet godina udvostručen. U 2015. iznosio je 5 miliona KM, prošle godine 9,6 miliona a u 2019. izdvajanja za ovu populaciju planirana su u iznosu od 10,6 miliona KM.

Implementiraju se projekti zapošljavanja i samozapošljavanja, liječenja i medicinske rehabilitacije, stambenog zbrinjavanja, a ove godine po prvi put su odobrene stipendije za sve studente iz boračke populacije čije su prijave bile formalno-pravno ispravne.

zdk.ba
zdk.ba

Press služba ZDK