Reprezentacija Bosne i Hercegovine na Svjetskom seniorskom i Evropskom juniorskom prvenstvu u aeromodelarstvu

U francuskom Moncoturu je od 12. do 20. augusta održano Svjetsko prvenstvo aeromodelara seniora i Evropsko prvenstvo za juniore u slobodnom letu.

U konkurenciji od 600 modelara iz 41 zemlje, se našla i reprezentacija Bosne i Hercegovine, koju su sačinjavali članovi AK „Izet Kurtalić“ iz Visokog. Naša zastava je nakon dužeg vremena bila izložena na najvećem takmičenju, a modelari na startnoj poziciji u klasama jedrilica i gumenjaka.

U klasi F1A, najuspješniji bh. predstavnik je bio Elmin Kerkez, osvojivši 37. mjesto u konkurenciji 116 jedriličara. U svih sedam letova je bio pun, da bi se u prvom letu Fly off-a njegov model u zraku zadržao 241 sekundu od potrebnih 360. Sabrija Limo je zauzeo 88. poziciju, dok je Muhamed Šahinović bio 114. Svjetski prvak je postao Švajcarac Lauri Malila. Gledajući timski poredak, najuspješniji su bili Šveđani, ispred Slovaka i Nijemaca. Bosanskohercegovački jedriličari su osvojili 30. mjesto od 39 reprezentacija učesnica.

U klasi F1B – gumenjaci, smo imali samo jednog predstavnika, u liku Faruka Čabaravdića. Ovaj još uvijek junior je zauzeo 70. mjesto u konkurenciji 109 učesnika. On nije izborio Fly off jer nije bio pun u četvrtom i sedmom letu. Svjetski prvak je posao Božo Grubić iz Srbije. U ekipnom plasmanu su se zlatom okitili Česi. Srebreni su bili Amerikanci, a bronzani Australci.

U ovoj klasi, ali u juniorskoj konkrenciji, na Evropskom prvenstvu je Faruk Čabaravdić imao peh. U prvom letu je bio pun, a u drugom letu mu se model u zraku zadržao svega 33 sekunde. Nakon što je na modelu pukla sajla-determa, letjelica se zakucala u zemlju i raspaola. Na raspolaganju nije imao više modela, jer su ostali bili u kvaru nakon takmičenja u seniorskoj konkurenciji i nije bilo vremena za reparaciju.

U klasi F1C – penjači, BiH nije imala svoga predstavnika. Barem zvanično, iako je svjetski prvak postao Darijo Jermol, rođeni Zeničanin, koji već tri decenije nastupa za Hrvatsku. Ekipni prvaci su postali Ukrajinci, ispred Nijemaca i Izraelaca.

U ukupnom plasmanu se Bosna i Hercegovina morala zadovoljiti 34. mjestom, što i ne treba čuditi, jer nije imala bodova u cijeloj jednoj klasi, te je mogla računati samo na bodove jednog svog predstavnika u gumenjacima. Bitno se bilo pojaviti i predstaviti, te osigurati sebi i državi kontinuitet nastupa u eliti. Osim toga, i rezultat Elmina Kerkeza je vrijedan pažnje.