Izvještajno-izborna Skupština RK Bosna Visoko Ekoenergija

IZVJEŠTAJNO –  IZBORNA SKUPŠTINA KLUBA RK BOSNA VISOKO EKOENERGIJA

U četvrtak, 30. maja 2024. godine u zgradi Gradske uprave u Visokom održana je Skupština Rukometnog kluba Bosna Visoko Ekoenergija.

Na sjednici je prisustvovalo 13 delegata Skupštine, od njih 18. Ukupno,  sa gostima, koji su bili iz  redova građanstva, navijača i novinara,  bilo je 76 osoba.

Predsjednik UO, Irhad Avdagić je podnio Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj koji su usvojeni.

U prvom, Avdagić je konstatovao da se Klub na osnovu prošlogodišnjih zaključaka Skupštine bazirao na angažmanu i usavršavanju  mladih igrača iz vlastite Škole, bez potpisivanja ugovora sa skupim starim i stranim  igračima, te da je to opredjeljenje doprinijelo plasmanu na slabom 4. mjestu u  ovogodišnjoj sezoni. Taj ‘’harakiri’’ je u mnogim slučajevima bio uzrok neopravdanog ataka pojedinih navijača i novinara. Istina, bilo je mnogo slabo donešenih odluka i opravdanih kritika…

Istakao je da Upravni odbor podjednako treba snositi odgovornost sa igračima i stručnim štabom.

Omladinske selekcije, nakon prvih mjesta u Federalnoj ligi, jug su se plasirale u svim kategorijama na zavšnice državnih prvenstava u Ljubuškom, Maglaju i Goraždu.

I pored toga pokazali su se u tom segmentu neki nedostaci.

Finasijski pokazatelji su konstatovali da je ovaj Upravni odbor naslijedio 110.000,00 KM duga koji  nije ispravno konstaovan na primopredajnoj Skupštini prije  dvije godine.

U ovom mandatu to je sanirano u potpunosti.

Od ugovorenih 20 plata /stipendija u protekle dvije sezone,  igračima je isplaćeno njih 18,5, a rok za ostatak je 30.6. 2024. Ovakva  uspješnost je  rijetkost u ovome sportu u BiH.

Odbor će u preostalom tehničkom mandatu pripremiti sve neohodne radnje za primopredaju, i što je fascinantno u visočkom rukometu,  ostaviti finansijsko stanje gotovo bez dugova, istakao je Avdagić.

Ovim dvogodišnjim poslovanjem, po ovom pitanju, ovaj Upravni odbor se svrstava u jedan od najboljih u istoriji Kluba.

Viziju ‘’novog’’ kluba iznijeli su bivši igrači Faruk Halilbegović i Faruk Vražalić  koji su obećali savremenu organizaciju Udruženja baziranu na samofinasiranju i modernom marketingu, stvaranju vrhunskih igrača, edukaciji trenerskog kadra i ostvarenju sportskih rezultata u plasmanu, a koji će vratiti sinergiju navijača i igrača (ekipe).

Upravni odbor će stvoriti novu piramidu ustroja Kluba u čemu će se morati planirati nove funkcije i angažovati ljudi na tim pozicijama, prije svega na funkciji sportskog direktora koji do sada nije postojao.

Stari Upravni odbor od 9 članova razriješen je dužnosti uz 3 ostavke, a  preostalih 6 članova su ranije ili na samoj Sjednici odustali od kandidature za novi sastav Odbora.

Na prijedlog Halilbegovića i Vražalića, Skupština je usvojila novi tročlani Odbor: Mustafa Ćuprija, Rusmir Bojčić i Haris Efendira. Njima bi se trebali pridružiti oni koji su također dobili podršku, ali nisu bili prisutni: Salim Hasagić i Mirza Alimanović, a koji bi trebali potvrditi svoju raniju zainteresovanost.

‘’Stari’’ Upravni odbor je predložio kandidata u imenu Amira Zukića, koji je također bio odsutan, pa se čeka njegovo konačno izjašnjenje, iako je prvobitno pristao na saradnju.

Skupština, kao tijelo upravljanja se nadopunila sa ranijih 18 na 29 članova. Također je sastav Nadzornog odbora dobio nova imena.

Predsjednik Avdagić je toplo zaželio novim snagama Kluba uspješnu renesansu i povratak u Premijer ligu.