KADETI BOSNE PUTUJU NA MEĐUNARODNI TURNIR U BERLIN: VISOČANI BRANE TROFEJ

Na tradicionalnom međunarodnom nogometnom turniru “Osterturnier 2014″ u Berlinu, koji se igra od 18. do 21. aprila u organizaciji FC Lichtenrader BC 25, po 13-ti put će učestvovati kadeti visočke Bosne, kao jedina ekipa iz BiH.

Visočki nogometaši su nekoliko puta igrali u finalu, ali su prije dvije godine osvojili ovaj izuzetno jak međunarodni turnir.

Iz tehničkih razloga turnir prošle godine nije odigran, tako da ove godine kadeti Bosne praktično brane trofej 2012. godine,

Sve je počelo 2000. godine, kada su kontakte uspostavili nekadašnji nogometaš visočke Bosne, istaknuti humanista i priznati sportski radnik iz Visokog Šaćir Čelebić – Kike i Mujo Ophođaš, također bivši nogometaš sarajevske Bosne koji 20-tak godina živi u Njemačkoj.

Njihovo prijateljstvo rezultiralo je da Visočani svake godine dobivaju pozive na turnir, što je podržao čelni čovjek turnira Frank Schreder, visoki funkcioner u Nogometnom savezu Berlina. Do sada je više od 400 mladih nogometaša iz Visokog osjetilo čari turnira u Berlinu.

– Napokon smo prije dvije godine, osvojili ovaj turnir, što je velika stvar za naš klub, grad Visoko, ali i državu BiH koju smo u svim segmentima dostojno predstavili. Hvala mojim prijateljima Muji Ophođašu i Franku Šrederu, koji će nas i ove godine ugostiti, a mi stižemo u Berlin da branimo trofej, kaže Šaćir Čelebić – Kike, vođa puta i najzaslužniji čovjek što Visočani godinama dolaze na ovaj turnir u Berlin.

Turnir će ove godine biti izuzetno jak jer uz domaće, dolaze ekipe iz Švedske, Holandije, Austrije, Mađarske i Poljske.

Na put će krenuti ekspedicija od 30-ak članova, uz 25 igrača -kadeta Bosne, koje će voditi treneri Mensur Džaviti i Nermin Pašalić.

Planirano je da tokom boravka u Berlinu visočka ekspedicija, kao i ranijih godina bliže upozna glavni grad Njemačke, njegove znamenitosti, a posebno Olimpijski stadion.

Ulažu se napori da kadeti Bosne budu gosti na utakmici Bundeslige u Braunšvajgu (19. aprila) između Ajntrahta, za kojeg nastupa naš reprezentativac Ermin Bičakčić i šampiona Bajerna iz Minhena.

U povratku će Visočani posjetiti još tri evropske metropole, Prag, Bratislavu i Beč.

(Avaz Sport)

Komentariši