Visočanin Mirza Karamović prvi u Pančevu

Na ovogodišnjem Internacionalnom derbi-kampu za mlade golubove pismonoše u Pančevu učešće je uzelo preko 60 eminentnih golubarskih imena iz Belgije, Švedske, Švicarske i zemalja regiona. Ovaj kamp je jedinstven u svijetu po tome što golubovi koji se takmiče u ovom kampu ujedno i brane boje kampa u prvenstvu Srbije u konkurencii više stotina uzgajivača i nekoliko hiljada golubova. Pozivnicu za ovaj vid takmičenja je dobilo i nekoliko bh. golubara koji su svoje mlade golubove u aprilu poslali u Pančevo. Među njima su bila i dva goluba Mirze Karamovića iz Visokog, koji je poziv dobio na osnovu dugogodišnjih rezultata u domaćem prvenstvu. Nakon tromjesečnih priprema, krajem osmog mjeseca je počelo takmičenje. Iz nedjelje u nedjelju trke su bile sve teže i sa većih udaljenosti. Poslije 6 trka na osnovu najboljih plasmana i AS boda izabran je i najbolji golub kampa za 2013. godinu, a to je golub 1123719-BiH-2013, vlasnika Mirze Karamovića iz Visokog.
Kao najbolji golub kampa, golub “719“ je stekao pravo učešća na srbijanskom „Nacionalu“ iz Vlasotinaca sa cca. 240 km u konkurenciji nekoliko hiljada golubova. Na doček golubova u Pančevo je otišlo nekoliko članova kluba “Zlatni golub” iz Visokog, a na njihovu radost i na tom letu, sa čak više od 5 minuta prednosti nad ostalim golubovima kampa, prvi je doletio golub Mirze Karamovića i time uvećao radost vlasnika i kolega iz Visokog.
U domaćem prvenstvu i ove godine su članovi kluba “Zlatni golub“ iz Visokog napravili odlične rezultate. Na kratkim stazama u ekipnoj konkurenciji 2. mjesto zonski je osvojio Dalibor Knežević, 3. mjesto Mirza Karamović, 4. mjesto Edin Klepo, 5. mjesto Almir Čosić,a 6. mjesto Edin Frljak.
U takmičenju na srednje staze prvo mjesto pojedinačno osvojio je Mirza Karamović, drugo mjesto ekipno Mirza Karamović, 10. mjesto Almir Čosić, a 11. Edin Klepo. Na kup letu BiH iz grada Pieštany (Slovačka – 520km zračne udaljenosti) prvi je doletio golub 1077108-BiH-2011 Mirze Karamovića, koji je ujedno i drugi ukupno u savezu BiH (južna grupacija) u takmičenju na srednjim stazama.
Kao najveći uspjeh za 2013. godinu članovi kluba “Zlatni golub“ navode činjenicu da su u ovoj godini „zagolubarili“ još nekoliko osnovaca od kojih se (uz pomoć iskusnih takmičara) mnogo očekuje u narednim godinama.

TV Vi-net Visoko

Komentariši