Međunarodna prijateljska utakmica: RK Bosna – RK Metković 34:28

Povodom 60 godina postojanja RK “Bosna” Visoko večeras je u dvorani Mladost u Visokom odigrana prijateljska utakmica između RK “Bosne” Visoko i hrvatske ekipe Metković. Domaća ekipa je slavila rezultatom 34:28 (18:14). Najbolji u redovima RK “Bosne” bili su Skopljak sa 8 golova I Nedžad Imamagić sa 6 golova. Na poluvremenu je na terenu pojavila ekipa RK “Bosna” Visoko koja je 1999. Godine osvojila naslov prvaka Bosne I Hercegovine. Ekipa Iz Hrvatske je ispraćena ovacijama mnogobrojne domaće publike.

Podsjećamo, rukometni klub u Visokom se rađa 19. februara 1954. godine sa osnivanjem Srednjoškolskog sportskog društva Mladost koje je djelovalo u Državnoj realnoj gimnaziji. Tada su nastavnici i učenici na čelu sa Feridom Semićem održali osnivačku skupštinu na kojoj je odlučeno i ime kluba gdje je, uz prijedloge imena Plamen i Zvijezda, izabrano ime Mladost. Osnivači tadašnjeg sportskog društva su bili Ferid Semić i Vladimir Jolić, koji je inače bio nastavnik crtanja te dao idejno rješenje grba društva gdje se zalagao da boja kluba bude zelena jer je to boja mladosti, prirode, izleta i druženja, tako da je ta boja danas zaštitni znak rukometnog kluba Bosna. Ferid Semić je bio najzaslužniji za osnivanje SSD Mladost, jer je kao nastavnik bio i prvi rukometni trener. On je kao student u Zagrebu upoznao rukomet. Već 1948. godine se zapošljava u Fiskulturnom savezu BiH, a 11. novembra 1950. postaje nastavnik fiskulture u visočkoj Državnoj realnoj gimnaziji iz koje je i poteklo društvo Mladost. Od jeseni 1955. mu se pridružuje Petar Markotić – Pero, s kime stvara prvu rukometnu generaciju u Visokom.

Vladimir Jolić je bio prvi predsjednik ovog kluba, koga će kasnije naslijediti Ferid Semić koji je do tada bio sekretar. Uz ove osobe, najistaknutiji ljudi koji su podsticali razvoj rukometa u Visokom su bili Vjekoslav Bremec, Hasan Hasanefendić, Živojin Žalica i Markotić Petar. Kasnije je uvedena praksa da sami učenici gimnazije budu predsjednici društva, tako je značajan doprinos dao Berberović Fuad koji je ujedno važio za najvećeg ikad rukometnog talenta. Prva rukometna utakmica je odigrana 9. maja 1954. u dvorištu gimnazije između Mladosti i Elana, sportskog društva Druge sarajevske gimnazije. Tada su Visočani pobijeđeni sa 25:9. Iste godine se Mladost uključuje u takmičenje podsavezne rukometne lige i osvaja drugo mjesto. Najbolji igrač je bio Berberović Fuad kojeg su zvali igračem mašte i duha. 10. januara 1958. SSD Mladost prerasta u Omladinsko sportsko društvo Mladost otkad rukomet počinje trenirati i igrati i radnička omladina. Niz godina je OSD Mladost predstavljala Visoko u sreskim, zonskim i republičkim takmičenjima, sve do 15. marta 1960. kada OSD Mladost prerasta u rukometni klub Bosna.

www.magazinplus.eu

Komentariši