Ivo Ištuk: Iz Austrije sam otišao jer su kladioničari od mene tražili da štimam utakmicu

Ivo Ištuk, jedan od najtrofejnijih trenera u BiH, nekadašnji asistent Fuada Muzurovića, nakon kratke avanture u jednom austrijskom drugoligašu za Avazov “Sport” je iznio šokantne detalje. Ištuk je ostao bez obećanog ugovora, ali i plata koje je, kako kaže pošteno zaradio. U intervjuu je naglasio kako je ovo samo dio priče, ali da ima i šokantnijih detalja o kojima je spreman pričati nekom prilikom.

– Naš, odnosno bh. menadžer Muhamed Ćosić i Živko Budimir, koji je – kako sam to saznao kasnije, bio u švicarskoj aferi s NK Travnik, odveli su me u Austriju, u Hartberg, i pokušali uvući u kladioničarsku mafiju, priča za Sport naš trofejni trener Ivo Ištuk.

Prljavi poslovi

– Kada smo uspostavili prvi kontakt s njima nisam znao da je Budimir vezan za aferu NK Travnik… Odveli su me u Austriju, a kada sam sve završio – obavio pripreme i sve ostalo, sve je išlo super, došli su mi kladioničari i tražili da štimam utakmicu. Naravno, nisam to htio raditi, pa sam pobjegao.

Naš stručnjak objašnjava kako je došlo do saradnje.

– Sve smo dogovorili još tokom prošle sezone. Muhamed Ćosić me je odveo gore, s pričom da će u klub ući Azerbejdžanci, te da će unijeti 1.000.000 eura. Naime, oni su navodno trebali biti glavni sponzori, te pored trenera, angažovali bi još pet mladih igrača s ovih naših prostora. Cilj je bio pravljenje mlade ekipe i dobre sredine, koja će držati stabilnost u Drugoj ligi, ali i stvaranje mladih igrača za prodaju.

S čelnicima kluba dogovorio sam da ću tu raditi tri godine, tako da je na početku bilo sve OK – dok se nije pojavio Budimir. Umjesto Azerbejdžanaca, kao glavni sponzor pojavljuje se nekakva kladionica iz Hercegovine, te je od mene tražio da taj 1.000.000 eura vrati kroz kladionice. Kako mi je rekao, taj milion mora vratiti kroz kladionicu.

Kako, ko je od Vas to tražio?

– Budimir. Onda mi je rekao – moraš naštimati utakmicu, moraš ovo, moraš ono! Naravno, ja to nisam htio i otišao sam. Kasnije su otjerali i njega, tako da je pukao cijeli projekat. Čak su smijenili i predsjednika kluba i sve.

Krivo mi je zbog bh. menadžera Muhameda Ćosića, koji se upetljao u to. Izigrali su i mene i igrače i sve. A ja i on smo igrali zajedno, znam ga “milion” godina. Zbog toga sam i nasjeo na tu priču. Kasnije sam to sve malo ispitivao po Hercegovini. Budimir to, navodno, već godinama radi. Čuo sam ima klub u Kanadi – u koji šalje igrače s ovih naših prostora, te preko njih to radi za kladionice.

To je pokušao i u Austriji, ali…

Lažno predstavljanje

Da li Vas je, kao čovjeka, povrijedio postupak “mešetara”?

– Naravno. Zbog toga sam se i oglasio, kako Budimir i slični ne bi više mogli vršljati po Bosni, te da ovi što s njima rade, s kojim imaju poslove, znaju ko su oni. Jer, oni ovuda hodaju, te traže i vodaju naše igrače. A onda te dovedu pred gotov čin. Jednostavno, dođeš u poziciju uzmi ili ostavi! Neki igrači se zalete, pa ostanu, a onda “zaglave”.

Ovaj Budimir se čak u Austriji predstavio kao Ivan. Nije rekao svoje pravo ime jer iza sebe ima afere. A kada sam kasnije izašao na Internet – i tražio ga, vidim da je već bio optužen za namještanje utakmica, te da se zove Živko. Živi u Zagrebu, a rodom je iz Posušja. On je optužen za švicarsku aferu NK Travnik, a saznao sam da ima i krivičnu prijavu Suda BiH – od Tužilaštva BiH… – za kraj priče kaže za Avazov “Sport” Ištuk.

Priča za Suda

Jeste li Vi potpisali ugovor s Hartbergtom?

– Nisam. Mene je dovela Agencija, a s njom sam dogovorio da će oni kompenzirati klub, odnosno da ćemo napraviti ugovor. Radio sam mjesec, prošao u Kupu Austrije, igrao s Admirom… Sve je išlo odlično, tako da sam čekao samo još da agencija uplati prvu ratu klubu. Naime, u klubu su htjeli da potpiše ugovor sa mnom i novim igračima onda kad oni daju novac, kad oni naprave ugovor da će biti sponzori, kaže Ištuk.

– I onda su oni to odugovlačili, odugovlačili i na kraju uplatili 130.000 eura. Međutim, sada već bivši predsjednik kluba, Austrijanac, počeo je kužiti neke stvari. Prepao se balkanskog lobija.

On me je kasnije zvao i ponudio mi da otkažem Agenciji – da nemam ništa s njima, te da direktno potpišem ugovor s klubom. Meni to nije bilo – tako da kažem, ljudski. Nisam htio ništa uraditi bez svog menadžera i agencije koja me dovela.

Kad nisam pristao na pomenutu ponudu, nisam dobio drugu platu i onda odlazim, a onda Austrijanci raskidaju ugovor i s njima. Sad oni ganjaju novac nazad, tako da će sve vjerovatno završiti na Sudu – dodaje Ištuk.

Dobit ćeš platu, samo šuti

Jeste li nakon odlaska iz Austrije razgovarali s menadžerom Ćosićem?

– Da, bar deset puta… Jer, kad sam završio s Austrijom i rekao mu da idem, nagovijestio sam mu da mi neko mora isplatiti drugu platu. Rekao sam mu, ili klub ili vi. Ne tražim ništa više, nego samo ono što sam zaradio, a vi radite šta hoćete, kaže Ištuk.

I dodaje…
– Rekao mi je- nemoj praviti frku, jer ako dođe do nje, odnosno ovo sve izjavim u Austriji, neću moći otići kući bar godinu. Došla bi odmah policija, ispitivanja… I Almedin Hota (naš bivši reprezentativac – op.a.) mi je savjetovao da odmah bježim kući… A onda mi je u jednom od razgovora Ćosić garantovao da će mi on isplatiti zaostalu platu, ali pod uslovom da – kako kaže, samo šutim. I evo, prošao je mjesec, a on mi se više ne javlja, objašnjava Ištuk.

Autor: Redakcija – Avaz