Nedim Buza: Često idemo kući u Visoko. Tamo je, ipak, dom

Nedim Buza jedan je od najtalentiranijih mladih evropskih košarkaša.

Sjajni omladinac sarajevskih Sparsa već godinama je kičma u igri košarkaškog čuda iz bosanskohercegovačke prijestolnice. Igra dobro napreduje i odbija ponude koji skoro svakodnevno pristižu sa svih strana svijeta.

Normalno je to, kada ste već s 18 godina standardni reprezentativac jedne respektabilne reprezentacije kao što je naša, onda i trebate biti na radaru najvećih i najbogatijih. Tako je s Buzom, samo je pitanje vremena kada će otići, ali on o tome ne želi mnogo pričati.

Razgovarao: Emir Aletić, Radiosarajevo.ba Foto: Velija Hasanbegović, Radiosarajevo.ba

Kaže da mu je u Sarajevu odlično, tu je već šest godina, sretan je i nigdje mu se ne žuri. Kad dođe vrijeme, otići će, ali sezona ispred njega vjerovatno će biti najvažnija u karijeri.

”Bit će to naredni korak u mojoj karijeri, ali još uvijek ne razmišljam o odlasku. Želim ostati ovdje cijelu sezonu, pomoći klubu da ostvari ambicije koje nisu male. Tek kad dođe kvalitetna i konkretna ponuda iz dobrog kluba i kad roditelji, agenti i Spars budu zadovoljni ponuđenim, otići ću. Kada bi to moglo biti? Ne znam, zaista”, priča Nedim Buza za Radiosarajevo.ba.

Premda iznimno mlad, u reprezentaciji je već iskusan i standardan.

”Uvijek se nadam pozivima. Svaka minuta s tim velikim igračima, vrijedi zlata. Od selektora Duška Ivanovića naučio sam zaista mnogo. Mislim da ovaj tim koji sada imamo i na Eurobasketu može napraviti prave stvari. Zreli smo za iskorak, posebno ako selektor na raspolaganju bude imao sve najbolje igrače. Odavno nam roster nije bio kvalitetniji”, smatra Buza.

Kako Nedim provodi slobodne sate?

”Nemam mnogo slobodnog vremena, treninzi su brojni i česti. Kad nisam na parketu, izađem s prijateljima na piće, družimo se i uz play station. Šest godina sam ovdje, lijepo mi je i navikao sam se. No, brat i ja ipak često idemo kući u Visoko. Tamo je, ipak, dom”, zaključuje mladi košarkaš na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba