ŠF “Visport” nakon Beograda: Počinje “misija Holandija”

Škola fudbala „Visport“ nakon turnira u Beogradu lagano slaže kockice mozaika uspjeha i srdačnog dočeka iz Škole fudbala „Crvena Zvezda“. Na kompleksu stadiona u sklopu „Marakane“, briljirali su predpioniri ŠF „Visport“. Trener Edin Muzaferija Žuti dobro je kombinirao 25 svojih pulena u četiri utakmice koje su igrane u vrlo zgusnutim terminima. „Zvezdu“ su porazili sa 2:0, OFK Beograd sa 3:0, remizirali u kombinovanom sastavu sa „Borčom“ 2:2 i „Brodarcem“ 1:1.

Najbolji strijelac turnira je Kerim Babić sa pet od osam postignutih golova.

„Još mi ne izlaze iz glave Kerimove „makazice“ sa vrha šesnaesterca i lopta koja je završila pod prečkom. Digao je na noge par stotina roditelja koji su došli da bodre svoju djecu. Nakon fantastičnog poteza dotrčao je da se izvini, jer zna da nisam pristalica egzibicija, ali nije bilo potrebno, jer potez je bio za čistu desetku.“- priča vidno zadovoljni trener Muzaferija.

Kaže da ova generacija igrača ima šansu za još veće domete. Viceprvaci Balkana, pobjednici Sportskih igara mladih i osvajači brojnih turnira pravi su rasadnik potencijalnih kandidata za bosanskohercegovačku reprezentaciju.

„Kerim Babić, Harun Goralija, Faris Hasić, Ernad Husić, Amar Sirčo su jezgro vrlo uspješnog tima. Dinamo iz Zagreba odavno prati Farisa Hasića i svaki njegov nastup u Dinamovom kampu je korak ka skorom transferu. Amar Sirčo je poskidao toliko zicera igračima Zvezde i OFK Beograda, da su inače tehnički odlično potkovani poletarci domaćih ekipa bili totalno zbunjeni.“- pojašnjava popularni šef Žuti.

Gostoprimstvo koje su imali u Beogradu neće zaboraviti i pokušat će napraviti revanš na visočkim terenima. Srđan Vasilijević, Dejan Cvetković, Mišo Popić, Branko Vukašinović su sportski radnici i prijatelji iz Beograda koji su našoj djeci obezbijedili kompletan sportski doživljaj.

„Jako mnogo se ulaže mlađe kategorije u Beogradu, ali i širom Srbije. Za nas malo poznati FK „Brodarac“ ima jednu od najkvalitetnijih škola. Bane Ivanović, reprezentativac Srbije je iz drugog tima Partizana napravio karijeru i blista u Čelziju. Ista priča je sa Nastasićem koji preko Benfike stiže do Murinja i jako dobro se uklopi u „londonski stroj“. Nije nemoguće da neko od visočke djece bude imao sličnu sportsku sudbinu u budućnosti, jer je na turniru bio veliki broj skauta, stručnjaka za mlade talente.“- dodaje trofejni „Visport“ trener.

„Visport“ trenerski par Aždahić- Muzaferija već priprema plan za odlazak u Holandiju na turnir koji bi trebao da se igra u maju naredne godine u gradu Assenu tridesetak kilometara od Groningena.

Ponovo planiraju voditi generaciju predpionira koja je i ove jeseni ispred Čelika i ostalih, po imenu jačih timova, na tabeli.

Visočki nogometni potencijal prate kroz školski i sportski život. Pomažu dijelu igrača, osiguravaju i pripremaju opremu. Praktički bez ikakvih primanja. Puno je odricanja, ali uspjeh im daje snagu da nastave, jer trud se uvijek isplati.

Svaki uspjeh koji postignu, cijeni se u Visokom kod pravih poznavalaca najvažnije sporedne stvari na svijetu. Naravno,uvijek bude i zlobnih komentara, ali to je više postala visočka svakodnevica.

Lijepo će biti da sportski talenti ŠF „Visport“ otputuju i u Holandiju i tamo pokažu šta znaju i umiju, jer je turnir pod pokroviteljstvom FIFA-e i UEFA-e.

Domaćin će im biti Reuf Aždahić, a to znači odličan smještaj i sve uslove za vrhunske sportske rezultate. Do tada valja zadržati lidersku poziciju u Kantonalnoj ligi koja je izuzetno kvalitetna. Neka je sa srećom.

Vipromo