SPECIJALNA NAGRADA ZA VISOČANINA NEDIMA BUZU

Džudistkinja Larisa Cerić izabrana je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine u 2014. godini u izboru Olimpijskog komiteta BiH (OK BiH). Na večerašnjoj svečanosti četvrtog proglašenja najboljeg sportaša BiH u OK BiH, Cerićeva je izabrana i za najuspješniju sportistkinju, dok su u muškoj konkurenciji najuspješnijim proglašeni skijaš Igor Lajkert i džudista Harun Sadiković.

Predsjednik OK BiH Marijan Kvesić, u obraćanju prisutnima, kazao je da će Olimpijski odbor i sljedeće godine nastaviti sa aktivnostima, kada ih očekuju velike manifestacije.

“U 2015. godini očekuju nas zimski i ljetni olimpijski festival mladih, Prve evropske olimpijske igre Baku 2015. i Prve mediteranske igre na plaži. To će biti prilika da naši sportisti nastupe na ovim sportskim događajima i da nas ponovo obraduju. Olimpijski odbor BiH, kao krovna sportska organizacija, nastavit će daljnju saradnju sa državnim institucijama i trudit će se da stavi bh. sport na mjesto koje pripada. To do sada nismo, nažalost, uspjeli, a znamo da je sport, pored kulture, odraz svakog društva“, rekao je Kvesić čestitavši svim sportašima i njihovim trenerima na postignutim rezultatima.

Za najuspješniju mladu sportistkinju izabrana je džudistkinja Aleksandra Samardžić, a u istoj kategoriji u muškoj konkurenciji nagrada je pripala plivaču Vedadu Ramiću.

OK BiH je izabrao Atletski klub Borac Banja Luka za najbolji klub, dok je najuspješnija reprezentacija ove godine fudbalska A reprezentacija BiH.

Za najuspješnijeg trenera proglašen je trener džuda Branislav Crnogorac.

Specijalne nagrade pripale su Ismaru Mujezinoviću, Mehmedu Sokoloviću i Nedimu Buzi. Za uspješan trenerski rad u sportu nagrada je dodijeljena Namiku Omeroviću, treneru u dizanju tegova. Za promociju zdravog načina života i fitnessa nagradu je dobila Lejla Šebić, a za fair-play Amel Mekić.

Anadolija