Nihad Džino, prvak BiH u disciplini malokalibarskog pištolja: Velika je stvar biti državni šampion

Streljaštvo je takmičarski sport, koji razvija umijeće pogađanja pokretnih i nepokretnih meta korištenjem različitih vrsta oružja i to specifično različitih tipova pušaka i pištolja. Streljaštvo je standardni sport u programu Olimpijskih igara.

Psihofizičke sposobnosti

ISSF (Svjetska športska streljačka federacija) danas broji preko 160 zemalja članica, među kojima je i Bosna i Hercegovina, a prvak naše zemlje u disciplini malokalibarskog pištolja je mladi Nihad Džino (22), koji se ovim sportom bavi već šest godina.

– Prošao sam kroz sve selekcije od kadeta do seniora. Ono što me privuklo ovom sportu je to što pruža borbu sa samim sobom kroz čitav tok jednog meča, te gdje je konačni rezultat odraz svih psihofizičkih sposobnosti, kaže Džino, koji iza sebe ima veliki broj uspjeha.

– Od početka ozbiljnijeg bavljenja streljaštvom nanizalo se dosta uspjeha kako pojedinačnih tako i ekipnih od kojih se mogu izdvojiti prvo mjesto u Mariboru, prvo mjesto na državnom prvenstvu u disciplini vazdušnog pištolja za juniore, dugogodišnji niz osvajanja državnog prvenstva i Premijer lige BiH u ekipnoj konkurenciji i svakako nedavno osvojeno prvenstvo BiH u disciplini malokalibarskog pištolja kao i dobar plasman na Grand Prixu u Novom Sadu sa oborenim državnim rekordom, ističe Nihad, kojem je u Novom Sadu vrlo malo nedostajalo da ispuni normu za Evropsko prvenstvo, ali to ga nije pokolebalo, jer iza sebe ima odličnu sezonu, a osim titule prvaka dva puta je obarao državni rekord.

– Biti prvi u bilo čemu  ostavlja odličan dojam na čovjeka i to je poseban osjećaj, a naročito onda kada se mukotrpan trud i rad nagradi sa takvom vrstom odlikovanja. Prvak države sam u disciplini malokalibarskog pištolja, a ujedno sam i državni rekord obarao dva puta u ovoj sezoni. Sezona bi bila još uspješnija da sam uspio ispuniti normu za Evropsko prvenstvo, koja je promakla za samo jedan krug, ali nema zaustavljanja već idem dalje u nove pobjede, riječi su Džine, koji u narednom periodu želi ostvariti nove uspjehe.

Međunarodni turniri

– U nastavku sezone očekuju me takmičenja u disciplini vazdušnog pištolja tako da ću dati sve od sebe da sezonu završim sa dobrim rezultatim. Plan je također i odlazak na nekoliko međunarodnih turnira, tako da polahko počinju pripreme za sve te nadolazeće događaje, završio je Džino.

PIŠE: Jasmin TAJIĆ

Oslobođenje