Faruk Vražalić: Išli smo na treće mjesto, a popeli smo se na krov svijeta

Faruk Vražalić, rukometni reprezentativac BiH već na otvaranju sezone sa svojim novim klubom Fuchse Berlinom osvojio je Svjetsko klupsko prvenstvo.

Na putu do svjetskog trona, “Lisice” su savladale zvanično dva najbolja evropska kluba Barcelonu i MKB Veszprem, prošlosezonske finaliste Lige šampiona.

“Iskreno, u Dohu na Svjetsko klupsko prvenstvo otišli smo s namjerom da probamo osvojiti treće mjesto, a na kraju smo se popeli na krov svijeta”, kaže Vražalić za Anadolija.

Fuchse je klub koji iz godine u godinu napreduje. Prije godinu dana osvojili su svoj prvi trofej u Kupu Njemačke, da bi potom prošle sezone stigli do pehara u Kupu EHF. Sada je stigao i trofej namijenjen klupskom šampionu svijeta.

“Zaista smo šokirali rukometnu javnost našim trijumfom u Dohi, posebno što smo otišli dosta oslabljeni jer nam u rotaciji nedostaju tri jako važna igrača koji su povrijeđeni. Naravno, imali smo i sreće na putu do svjetskog trona, ali smo je i zaslužili. Nas devet je u rotaciji, pa je bilo pitanje koliko fizički možemo izdržati tako jak turnir. No, kada smo u polufinalu pobijedili Barcelonu, aktuelnog šampiona Evrope onda smo znali da možemo dobiti i Veszprem. Nismo si stvarali nikakav pritisak. Išli smo s namjerom da damo naš maksimum, pa šta bude. Na kraju nam se to isplatilo, jer smo već na startu sezone premašili naša očekivanja i sada je možemo mirnije nastaviti”, priča Vražalić.

Slučajno u Fuchseu

Bh. reprezentativac je prezadovoljan u berlinskom klubu i ne krije zadovoljstvo što je dio tako jakog kolektiva.

“Klupske ambicije su i nakon trijumfa u Dohi ostale iste. Nema nikakve euforije. Naprotiv, sada smo mnogo smireniji, a osjeti se i zadovoljstvo u klubu. Želimo da budemo među šest najboljih timova u Bundesligi, te da u Kupu Njemačke probamo napraviti nešto više. O Evropi ćemo razmišljati kada dođe vrijeme za to. Naravno, probaćemo odbraniti trofej u Kupu EHF, ali neće biti nimalo lako. Nadamo se samo da nećemo imati puno problema sa povredama, onda bi se mogli nadati dobrim rezultatima”, smatra desno krilo bh. nacionalnog tima i Fuchsea.

Do angažmana u klubu iz Berlina, Vražalić je došao pomalo neočekivano.

“Prezadovoljan sam u Fuchseu, imam zagarantovanih 30 minuta po utakmici i ovdje se sjajno osjećam. Cijelo ljeto je bilo nekih varijanti sa raznim klubovima, a onda se slučajno krajem augusta mom agentu javio Fuchse za željom da me angažuje. Nisam razmišljao niti jednog trenutka, odmah sam prihvatio poziv. Prošao sam ljekarske preglede i potpisao jednogodišnji ugovor. Na kraju sezone ću vidjeti da li ćemo nastaviti saradnju. Bez obzira na to sada uživam i sa zadovoljstvom igram. Forma mi raste i očekujem uspješnu sezonu”, priča Vražalić i nastavlja:

“Imam sreće što u klubu ima dosta igrača sa prostora Balkana, tačnije bivše Jugoslavije. Uglavnom se družim sa Jakovom Gojunom, Dragom Vukovićem i Petrom Nenadićem. Ipak, oni su porodični ljudi, pa jedva čekam da mi dođe djevojka u Berlin. Nadam se da će se i to uskoro dogoditi.”

Nezgodna grupa

Rukometnu reprezentaciju BiH nakon neuspjelog pokušaja da se domogne Evropskog prvenstva koje će se 2016. godine održati u Poljskoj, u novembru ove godine čekaju kvalifikacije za Svjetsko prvestvno u Francuskoj 2017.

“Grupa sa Litvanijom, Slovačkom i Kosovom mogla bi biti dosta nezgodna, ako ne budemo imali problema unutar reprezentacije. U javnosti se stalno priča kako je sve u redu unutar državnog tima, a nije baš tako. Neću pričati o detaljima, ali definitivno moramo prije svega poraditi na atmosferi u reprezentaciji. Imamo veliki potencijal, što smo i potvrditli plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali i u nekim utakmicama sa svjetskim velesilama. Međutim, isto tako često podbacimo kao što je bilo u kvalifikacijama za EURO 2016 protiv Litvanije, pa zatim i Bjelorusije. Onda se dovedemo u situaciju da se vadimo protiv Danske i zamalo da uspijemo. Nadam se da ćemo start kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo dočekati u dobroj formi i uspješno krenuti ka osvajanju prvog mjesta koje vodi u baraž”, završio je Vražalić.

(AA)