Edin Bukva, predsjednik UO RK Bosna Centrotrans: Idemo korak po korak

Rukometni klub Bosna Centrotrans Visoko, koji je bio neprikosnoven u postratnom periodu bh. rukometa, u posljednjim sezonama bori se za opstanak, a u sezoni 2012/2013. Visočani su ispali u Prvu ligu FBiH Jug. No, tamo su se zadržali samo jednu sezonu i bez poraza se vratili u društvo najboljih. Povratnička sezona bila je i više nego odlična, a ekipa je zauzela 7. mjesto. No igre na terenu prekinule su žalbe RK Gradačac, pa je Bosna cijelo ljeto vodila bitku za pravdu i na kraju je uspjela.

Velika pobjeda

– Uspjeli smo ostati premijerligaši i to nije sporno. U tom segmentu pravda je zadovoljena, ali smo oštećeni u stvaranju finansijske konstrukcije, te u dovođenju pojačanja. A s obzirom na to da se cijelo ljeto nije znalo da li ćemo biti premijerligaši, ostali smo bez nekoliko vrlo važnih igrača. U ovu sezonu smo ušli sa jednim slabijim sastavom, ali sam ponosan što su to sve igrači iz našeg omladinskog pogona, osim mladog Fidahića, koji još uvijek nije pokazao svoj kvalitet, jer je tek registrovan, ali od njega očekujem da u drugom dijelu pokaže što zna, kaže predsjednik UO RK Bosna Centrotrans Edin Bukva, koji ističe da je 16 bodova na polusezoni veliki uspjeh.
– Osvojeni broj bodova je naša velika pobjeda, jer imamo tako mladu ekipu, ali imamo vrhunskog trenera, koji je jedan od najboljih u našoj zemlji. Kvalitet s obzirom na sve dešavanja nije veliki, ali ekipa mnogo oscilira. To je naravno više pitanje za struku, ali sigurno da kao predsjednik kluba i bivši rukometaš mogu komentarisati njihove igre. To su momci koji će sigurno u drugom dijelu biti bolji, a očekuje ih još i meč sa Vogošćom, tako da 16 bodova nije malo. Možda može biti i više, ali Vogošća je favorit sigurno, govori Bukva, koji je Upravni odbor ušao prije tri godine u želji da pomogne Bosni. A upravo tada je Bosna doživjela veliki šamar ispadanjem u drugu ligu, no to nije pokolebalo rukovdostvo visočke ekipe u namjeri da se Bosna vrati u tamo gdje pripada.
– Otkako sam prestao sa aktivnim igranjem rukometa, uvijek sam bio uz klub. Privatnik sam i uvijek sam koliko god sam mogao pomagao Bosni. Prije tri godine sam dobio poziv da budem dio uprave i prihvatio sam, jer sam mislio da aktivinijim djelovanjem mogu pomoći. Upravu ste kada kažete da smo doživjeli šamar ispadanjem u drugu ligu, ali to je sve škola. U toj sezoni, kada smo igrali drugu ligu vidjeli smo šta je Bosna. Napunili smo svaku dvoranu u kojoj smo igrali, jer su svi željeli da vide Bosnu, a u prethodnom periodu uspjeli smo da vratimo da 170 hiljada KM duga, tako da je sve išlo nekim normalnim tokom, do prošlog ljeta kada su nas ponovo pokušali vraiti u niži rang, ali nisu uspjeli, ističe Bukva, koji tvrdi da nije imao i da sada nema ličnih interesa u RK Bosna C.
– Moj jedini interes je rukomet i jaka visočka Bosna. Odrastao sam uz ovaj klub, kao navijač, igrač i sada kao član Uprave. Želim svom gradu i klubu koji ga predstavlja nešto dobro, a vjerujem da možemo mnogo. Niti ja, a niti bilo ko u UO ima neku korist od Bosne, jer smo svi, hvala Bogu, dobro situirani i samo želimo da vratimo Bosnu tamo gdje pripada, kazao je predsjednik Bosne Centrotrans, koji smatra da visočki zeleni pripadaju samom vrhu.

Vještački klubovi

– Ne može se preko noći napraviti veliki klub. Ali Bosna zaslužuje da bude u samom vrhu. Posebno jer imamo vlastiti igrački kadar i jer nismo vještački klubovi, koji za pet-šest mjeseci dobiju velike svote novce, dovode igrače sa strane i misle da je lako za jedan dan napraviti ime. Ime se gradi godinama, a mi u Bosni sada samo želimo da se vratimo gdje pripadamo, a to je sigurno među pet prvih na tabeli, završio je Bukva.

Oslobođenje