Elvedinina želja je nastupiti za BiH na Olimpijskim igrama 2018.godine

Iako bez naročite pomoći države i ulaganja, u proteklom periodu bh.sportisti, posebno mladi, učinili su da se za BiH čuje širom svijeta. BiH je u protekloj godini stigla do europskog zlata za kadete u košarci, a u sportovima u kojima do sada nismo bili zastupljeni, zasijali su Damir Džumhur (tenis) i Amel Tuka (atletika). Među svim pomenutim, nekako godinama stidljivo se pominje ime Visočanke Elvedine Muzaferija. Elvedina ima šesnaest godina i u našoj zemlji je osvojila sva moguća takmičenja u skijanju, a prema mišljenjima stručnjaka BiH bi mogla dobiti svoju Janicu Kostelić.

– Počela sam skijati sa 3 godine, jer su me roditelji često vodili na planinu zbog čistog zraka, naučila sam skijati u školi skijanja, a učitelj nam je, kad sam imala 7 godina, preporučio da počnem skijati za klub. Prvi klub je bio Ski klub „Bjelašnica“, a nakon toga je uslijedio prelazak u Ski klub „Bjelašnica“. – priča nam najbolja mlada bh.skijašica. Od samog početka Elvedina najveću podršku ima u svojoj porodici, a roditelji su joj vjerovali i kad niko nije mislio da će stići do nekih većih rezultata.

– Roditelji su mi najveći oslonac, a s njihove strane nikada nije bilo pritiska, naravno tu je i moj trener Reymon Horo, bez kojeg ne bih postigla sve ove rezultate. Što se tiče jednog „običnog“ dana skijašice, ustajanje je oko 6:00 sati, zatim slijedi doručak, u 7:00 je trening koji traje 3 sata, zatim vraćanje u hotel, ručak i odmor do 17:00 sati kada je na rasporedu kondicioni trening, pa večera i spavanje oko 21:30. Svaki dan prilikom priprema je otprilike isti, a uz sve to nekako uspijevam i da učim i pripremim se i za školu. Tu je naravno i druženje i izlasci s prijateljima, a osim skijanja volim da igram tenis – priča nam ova odlična učenica Pete gimnazije u Sarajevu. Elvedina je novu sezonu otvorila na najbolji mogući način, trijumfovala je u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji na takmičenjima u Banskom, u Bugarskoj i nagovijestila još jednu sezonu iz snova. Slijedi nastup i na omladinskoj olimpijadi u Norveškoj gdje će biti jedina predstavnica BiH u alpskom skijanju, a želja je nastup na Olimpijadi u Pjongjangu 2018.godine.

– U narednom periodu imam nastupe u Italiji i Austriji, a nakon toga i učešće na Olimpijadi mladih u Norveškoj. Naravno želja je nastup na Zimskim olimpijskim igrama 2018.godine, a do tada se želim dobro pripremiti, dokazati i otići na Olimpijadu po neki dobar rezultat, a ne pojaviti se samo zbog učešća. – kazala nam je bosanska Janica, Elvedina Muzaferija.

visoko.co.ba