INTERVJU: VEDAD DŽAFIĆ I ALMIR PORČA – SVI NA STADION LUKE

Pauzu između dvije prvenstvene utakmice iskoristili smo da porazgovaramo sa dva pojačanja NK Bosna Visoko u proljetnoj polusezoni Prve lige BiH. Naši sagovrnici bili su dobro poznati stanovnik Visokog i dokazani golgeter Vedad Džafić Đuro, te javnosti ne toliko poznati Almir Porča koji je u dosadašnjem angažmanu za našu ekipu postigao 9 golova u prijateljskim i prvenstvenim utakmicama.

NKB PRESS: Vedade, prošao si poznatu nogometnu školu visočke Bosne koja je zaista dala velike asove nogometa, za koje si klubove još nastupao?

Vedad: Pored najdražeg ljubičasto-žutog dresa, nastupao sam još za HNK Suhopolje, NK Čelik, NK Travnik, FK Goražde, FK Igman, Lynx i NK Bratstvo.

NKB PRESS: Almire, relativno si nepoznat ljubiteljima nogometa u Prvoj ligi FBiH, koju školu nogometa si prošao i za koje klubove si do sada nastupao? Zapravo da li je ovo tvoj prvi seniorski angažman?

Almir: Prve nogometne korake napravio sam u poznatoj visočkoj školi nogometa “NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA”, od selekcije pionira nogometni razvoj nastavljam u NK Bosna Visoko, splet okolnosti je htio da se već od kadetske selekcije okušam u Općinskoj nogometnoj ligi gdje sam postigao zaista mnogo golova. Prvo seniorsko iskustvo stekao sam u FK Mladost iz Župče gdje sam odigrao prethodnu polusezonu, nije to prošlo neprimjećeno od strane stručnog osoblja Bosne, danas sam tu gdje jesam.

NKB PRESS: Iz prethodnog odgovora vidimo da ste obojica imali više trenera u karijeri, od koga ste najviše naučili?

Vedad: Imao sam zaista dosta trenera u karijeri, počevši od velikih nogometnih stručnjaka pa do onih koji veze nemaju sa nogometom. Nebih nikog izdvajao, dosta dobrih trenera sam imao.

Almir: Svi treneri imali su veliki uticaj na moj razvoj, međutim iskreno rečeno do sada sam najviše naučio od gospodina Lepić Fuada čijoj školi nogometa sam i napravio prve korake.

NKB PRESS: Vedade, šta je bilo presudno u tvojoj odluci da se vratiš u redove NK Bosna Visoko, iako si imao ponudu da ostaneš u NK Bratstvo, gdje si bio sigurno dobro plačen?

Vedad: Presudno mom povratku bilo je to što nisam bio u prvom planu kod trenera Bratstva, odnosno zbog toga što me je koristio kao đokera s klupe. Smatram da nisam igrač za ulazak s klupe iako sam imao dobra primanja za današnje uslove. Naravno pored svega toga, presudili su i uslovi koje je ponudila Bosna i naravno ljubav prema klubu.

NKB PRESS: Almire naa neki način si se vratio u matično jato, šta je presudilo?

Almir: Kao što sam već spomenuo u jednom od prethodnih odgovora, pračen sam u prethodnom klubu od strane stručnih ljudi NK Bosna Visoko, dobio sam jako dobre preporuke i bez problema sam dogovorio suradnju sa čelnicima NK Bosna. Svakako da je od presudnog značaja imao rang takmičenja u kome je trentno naš klub, ali i uslovi na stadionu Luke.

NKB PRESS: Vedade, u prvoj utakmici sa Čapljinom nisi nastupao, da bi dobio priliku od prve minute u Goraždu na poziciji stopera iako si napadač. Prvi put igraš na ovoj poziciji? Kako si se snašao?

Vedad: U prvoj utakmici protiv Čapljine nisam nastupio zbog administrativnih prepreka, međutim već u drugoj utakmici protiv mog bivšeg kluba Goražde, dobio sam priliku od prve minute. Istini za volju na poziciji stopera, naravno nije mi prvi put u karijeri da igram ovu poziciju i mislim da sam se dobro snašao i pružio solidnu partiju.

NKB PRESS: Almire, u debitanstkoj utakmici sa Čapljinom dobio si priliku od prve minute, međutim lopta te jednostavno nije išla. U Goraždu si ušao s klupe i presudio jako tešku utakmicu, u pripremnim utakmicama si postižao puno golova ulaskom s klupe, vidiš li se kao taj neki đoker s klupe u redovima Bosne?

Almir: U prvom poluvremenu utakmice sa Čapljinom kao ekipa nismo odgovorili zadatku, nakon što smo počeli igrati jednostavno nisam imao pravu loptu pa je pogodak izostao. U pripremnim utakmicama postigao sam sedam golova nakon ulaska s klupe, kao i ovaj u Goraždu koji mi je za sad najvažniji u karijeri, poštujem svaku odluku trenera Dedića i nadam se što večoj minutaži i prilici za dokazivanje. Konkurencija na mojoj poziciji je veoma jaka, tako da mi klupa ne pada teško, a naravno nadam se da ću izboriti mjesto u prvih 11.

NKB PRESS: Vedade i Almire, koje su ambicije Nogometnog Kluba “Bosna” Visoko i vaše lične ambicije u ovoj takmičarskoj sezoni?

Vedad: Ambicije Bosne u ovoj sezoni su da se zadržimo u gornjem dijelu tabele i da mirno uđemo u završnicu u kojoj nećemo strahovati za opstanak kluba u Prvoj ligi FBiH. Moje lične ambicije su da imam kontinuitet u igrama te da me zaobiđu povrede do kraja sezone.

Almir: Prema stavu uprave kluba, pred nama je kao cilj postavljen opstanak u ligi uz što bolju poziciju na tabeli. Moje lične ambicije su veča minutaža i lični napredak.

NKB PRESS: Ponovo pitanje za obojicu, kako posmatrate rad uprave na čelu sa Ihtijarevićem, njihov odnos prema vama i ekipi generalno, jeste li zadovoljni?

Vedad: Moj odnos sa predsjednikom Farukom ali i sa ostalim članovima uprave je sasvim ok, poznajemo se jako dugo i nema nikakvih problema.

Almir: Uprava na čelu sa nogometnom legendom BiH gospodinom Ihtijarevićem je nešto najbolje što se dogodilo našem klubu posljednjih godina, pogledajte samo napredak u infrastrukturi, opremi i uopšte uslovima u kojima radimo, jednostavno nikad bolje. Što se tiče ličnog odnosa ja sam zadovoljan, kompletna uprava je 24 sata na raspolaganju ekipi i zadovoljstvo je surađivati s njima.

NKB PRESS: Ko je prema vašem mišljenju najbolji igrač Bosne u ovoj sezoni?

Vedad: Ma teško je izdvojiti ko je najbolji igrač u ovoj sezoni nakon samo dva kola, ali svakako za mene Amir Bekan jedan od najistaknutijih, uz mene naravno ha ha ha ha.

Almir: Ne volim izdvajat nikoga, u NK Bosni nas uče da gajimo timski duh i “ekipa” je najbolji igrač ovoj sezoni.

NKB PRESS: Vedade, zanimljivo će biti gledati duel između NK Bosna i FK Rudar Kakanj za koji nastupa tvoj rođeni brat Idriz, hoćeš li i tad igrati stopera i čuvati našu odbranu od Idriza koji nas je potopio u prvom dijelu, ili ćeš atakovati na njihov gol?

Vedad: Baš smo sinoć u krugu “naše” raje pričali o tome, sasvim ozbiljno mi predlažu da ostanem na poziciji stopera pa da ga strpam u đep na toj utakmici. Međutim ima još dosta do te utakmice, pa vidjet čemo šta će biti, odluka je na treneru. Trenutno, veći majstor je “Kike”, ali to je samo trenutno ha ha ha ha.

NKB PRESS: Almire, uskoro ćeš imati priliku vidjeti na sceni dva brata Džafića, u prvenstvenom obračunu velikih rivala Bosne i Rudara, ko će biti uspješniji? ko je po tebi veći majstor?

Almir: Ne poznajem ih baš najbolje, vjerujem da će obojica dati maximum za svoje ekipe, ali pošto mi je Vedad saigrač u Bosni svakako da naginjem na njegovu stranu.

NKB PRESS: Zanimljivi odgovori zaista, bit će interesantno čuti šta će na ove tvrdnje reči Idriz, za kraj neka poruka našim navijačima??

Vedad: Navijači su uvijek 12-i igrač što bi se reklo, naročito naši visočki. Pozivam ih da se okupe u što večem broju te da skupa pobjedom nad Novim Travnikom ovjerimo odlična tri boda iz Goražda.

Almir: Pozivam naše vjerne navijače da nas u nastavku sezone podrže u što večem broju, vjetar u leđa je zaista kad s tribina čujem huk DEMONA, u ime cijele ekipe mogu obečati da ćemo dati sve od sebe i boriti se do zadnje kapi znoja.

NKB PRESS: Vedade i Almire hvala vam na odvojenom vremenu, očekujemo sigurnu i ubjedljivu pobjedu u sljedečoj utakmici.

Nakon što smo završili ovaj veoma zanimljivi intervju s našim igračima, zatražili smo i komentar Idriza Džafića Kiketa na Vedadove pomalo šaljive tvrdnje.

visoko nk bosna idriz dzafic
Idriz Džafić – (foto, arhiv ViPromo: septembar, 2013.)

NKB PRESS: Kike, evo imao si priliku čuti šta Đuro tvrdi u ovom momentu, možemo li te zamoliti za kratak komentar na ove provokativne tvrdnje?

Kike: Prije svega, pozdravljam vjerne navijače NK Bosna Visoko popularne Demone ali i sve čitaoce portala www.nkbosna.ba . Za mene su utakmice kontra matićnog kluba uvjek stresno i teško iskustvo, naročito će to biti u Visokom. Istina je da sam već imao priliku igrati protiv rođenog brata gdje sam naravno uvjek izlazio kao pobjednik, ovim putem želim mu poručiti, “HISTORIJA SE PONAVLJA”. Šalu na stranu, ima još puno vremena do te utakmice, svom bratu i matičnom klubu želim mnogo sreče u nastavku sezone.

nkbosna.ba