Dragan Zovko novi trener RK Bosna Centrotrans Visoko

Rukometni klub Bosna Centrotrans danas je dobila novog trener cijenjenog gospodina Dragana Zovku, pa vas molimo da u svojim medijima pronađete prostora da ovo i objavite
Ulazak Nermina Salmana u Upravni odbor RK Bosna Centrotrans Visoko već je dobio svoju prvu ozbiljnu notu. Zahvaljujući njegovom angažmanu i uz pomoć ostatka UO Visočani od danas imaju novog trener, a to je iskusni stručnjak Dragan Zovko.

“Postigao sam dogovor sa visočkom Bosnom. To je još načelno, ali ja sam čovjek koji drži riječ i uskoro sam u Visokom da potpišemo ugovor. Čast mi je zadovoljstvo da sam dobio poziv da dođem jednu takvu sredinu. Neće biti lako, jer bez obzira na iskustvo Visoko je rukometna sredina i veliki broj ljudi poznaje ovaj sport, ali za mene je ovo veliki izazov i radujem se dolasku. Dugo sam se lomio oko prihvaćanja ugovora, ali dobro se poznajem sa gospodinom Salmanom i vidim da i on i Upravni odbor Bosne Centrotrans imaju jasnu viziju napretka kluba i vraćanje starog sjaja”, izjavio je Zovko.

Inače, Zovko je rođen u Jajcu, a u ovom gradu počeo se baviti rukometom. Debi u prvom timu Jajca imao je u sezoni 1977/78, a dva puta je dolazio u sarajevski Željezničar (1980. i 1981.), ali ga je napuštao nezadovoljan tretmanom i nedovoljnom minutažom.

U sezoni 1984/85 nosio je dres novosadske Vojvodine, a nakon toga je tri godina nastupao za Radnik iz Donjeg Vakufa. U sezoni 1988/89 igrao je za Borac iz Travnika, a nakon toga odlazi u francuski Montpont-Liburne.

U ovom klubu je počeo trenersku karijeru, a dvije godine je bio trener-igrač, da bi u sezoni 1991/92 postao trener ženskog tima Bordeauxa, a nakon toga je vodeći Dijon (žene) dvije godine zaredom igrao polufinale IHF Cupa. U sezoni 1994/95 preuzeo je drugoligaša Venissieuxa, da bi u periodu od 1995. do 1998. godine vodio Villerubanne i uveo ga u prvi rang francuskog rukometa (D1), te izborio polufinale Kupa Francuske.

U sezoni 1999/2000 prezeo je Morteau (N3 liga u Francuskoj), da bi nakon godinu preuzeo ženski tim St. Cyr sur Mer s kojim je imao cilj opstanak u D2 ligi, što je i izborio. Od 2001. do 2004. vodio je ženski tim ASUL-a s kojim je igrao u prvom i drugom ranu ženskog rukometa. Od 2005. do 2008. vratio se u muški rukomet i vodio je SMV Vernon, a u sezoni 2005/06 uveo je ovaj tim u LNH (prvi rang francuskog rukometa).

U sezoni 2009/10 prezeo je Chenois-Geneve HB u Švicarskoj i uveo ga u prvu ligu. Nakon toga uslijedio je povratak u Francusku, gdje je preuzeo Creteil i vratio ga u prvi rang takmičenja.

U sezoni 2012/13 vodio je juniorsku reprezentaciju Katara s kojom je postao prvak Azije i tako izborio nastup na Svjetskom prvenstvu, koje se održalo u Bosni i Hercegovini. Ovu selekciju vodio je i na ovom takmičenju.

U sezoni 2013/14 dobio je ugovor na sedam mjeseci sa Tremblayem, a cilj je bio da ekipa osigura opstanak u prvom rangu u čemu je i uspio. U ljeto 2015. potpisao je dvogodišnji ugovor sa ženskim timom Cannesa, ali je klub iz administrativnih razloga istupio iz lige i odlučio se takmičiti u amaterskom rangu.

Osim dolaska Zovke za trenera visočka Bosna danas je dobila i novog direktora kluba, a to je istaknuti i dugogodišnji rukometni djelatnik Esad Konjičanin, dok će funkciju generalnog sekretara u narednom periodu obavljati Elbis Rašidović.
 

Sportski pozdrav,

Press služba RK Bosna Centrotrans Visoko