Elvedina Muzaferija: U ovoj sezoni ću se fokusirati na spust i super-g, ali i na Olimpijadu!

Elvedina Muzaferija: U ovoj sezoni ću se fokusirati na spust i super-g, ali i na Olimpijadu!

 

Autor: Ajša Hindija – visoko.co.ba

Mlada i itetkako uspješna skijašica, Elvedina Muzaferija, u razgovoru za visoko.co.ba otkriva kako izgleda život profesionalne skijašice i otkriva nam gdje ćemo je moći gledati u ovoj sezoni!

Kako se rodila ljubav prema skijanju?

-Iskreno svojih početaka u skijanju se i ne sjećam. Sve je počelo kao neki hobi, pa do zanimanja, a sada mogu reći da mi je skijanje posao u kojem, naravno, najviše uživam.

Iako smo svi upoznati sa tvojim uspjesima u polju skijanja, imaš li neki omiljeni ili su svi jednaki?

-Pa ne bih ništa izdvajala, svaka medalja priča svoju priču. Neke su vrijednije od drugih i zahtijevale su više truda i borbe od drugih. Ali, na kraju kada ih pogledam sve izgledaju isto.

Već godinama se baviš ovim, ali koliko je zapravo teško profesionalno se baviti skijanjem?

-Skijanje treniram 12 godina, ali su pravi treninzi počeli prije 6 godina. U početku je bilo teško, ali na sve se može navići.

Svjesni smo da svaki sport iziskuje odricanja, da li ti teško pada udaljenost od prijatelja, standardnog tinejdžerskog života?

-Skijanje je specifičan sport. Od 12 mjeseci ja u BiH budem 3-4 mjeseca. I kad dođem pokušam biti sa porodicom što više mogu, iako i tada imam svakodnevne treninge. Ponekada mi se desi da gledam slike prijatelja sa nekog party-a na koji nisam mogla otići zbog treninga i bude mi žao, ali dovoljan je trenutak da se sjetim svoj sna i zašto sve radim da skroz zaboravim da sam nešto propustila i nastavim dalje.

Kako ustvari prolaziš u skoli, da li uspijevas sustići sve obaveze koje tvoje školske kolege rade svaki dan?

-Što se tiče škole, sada sam 4. razred V gimnazije u Sarajevu, to je ujedno i sportska gimnazija. S obzirom da je škola prilagođena sportistima, profesori zaista imaju razumijevanja, ali bez obzira na to ja moram provesti duplo više vremena nego moje školske kolege da bih savladala neko gradivo jer ipak sve moram sama da shvatim i naučim dok su oni šlusali predavanje profesora. Inače sam odličan đak!

S obzirom da uskoro kreće nova skijaška sezona, gdje vršiš pripreme i šta je to što možemo ove godine očekivati od tebe?

-Trenutno boravim u Austriji, što su ujedno i posljednje skijaške pripreme. A 16.11 putujem za Norvešku gdje ću odraditi par treninga i početi sa utrkama za ovu sezonu. U ovoj sezoni ću se fokusirati na brze discipline, tj. spust i super-g. A u ostali disciplinama pokušati ostvariti što bolje rezultate. S obzirom da je ovo Olimpijska sezona najviše ću se fokusirati na samu Olimpijadu i postizanje što boljeg rezultata.

Na kojim planinskim predjelima ćemo te moći pratiti i bodriti?

-Pa najviše utrka ću imati u Sloveniji i Italiji. Još uvijek nemamo tačno planirane utrke, ali što se tiče većih utrka početkom januara ću voziti Svjetski kup na Sljemenu(Hrvatska) disciplina slalom, Svjetski kup u Italiji (Cortina d'ampezo) spust i super g., zatim Svjetsko juniorako prvenstvo početkom februara i zatim Olimpijada.