Malonogometni turnir WU15 “Futsal KUP”

MALONOGOMETNI TURNIR ZA WU15

„FUTSAL KUP“ 

Zenica 10.- 11.03.2018

TAKMIČENJE

 

Mjesto održavanja turnira: TC N/FS BiH

 

Sistem takmičenja:

12 ekipa učesnica 4 grupe po 3

 

Trajanje utakmica: 2 x 10 min (grupna faza), a ostale utakmice 2 x 10 min.

 

Prvoplasirane dvije ekipe iz grupa nastavljaju takmičenje četvrtfinale a zadnje plasirane ekipe igraju za poziciju.

 

U slučaju istog broja osvojenih bodova nakon grupne faze takmičenja, o plasmanu ekipa odlučuje međusobni rezultat, a ako je i on jednak, onda razlika između postignutih i primljenih pogodaka.

 

Igra se po modifikovanim pravilima malog nogometa.

 

GRUPA A              GRUPA B                   GRUPA C                   Grupa D

 

1.ŽNK SFK 2000       1.ŽFK Lokomotiva    1.ŽFK Radnik B.       1.ŽFK Fortuna

2.ŽFK Banja Luka     2.ŽNK Visočica         2.ŽFK Sloga            2.ŽNK Posavina

3.ŽNK Sloboda        3.ŽOFK Gradina       3.ŽNK Čelik Zenica    3.ŽNK Iskra

 

 

 

 

10.03.2018. godine

 

11:00  ŽNK SFK 2000 – ŽFK Banja Luka

11:25 ŽFK Lokomotiva – ŽOFK Gradina

11:50  ŽFK Radnik B. – ŽFK Čelik

12:15 ŽFK Fortuna – ŽNK Iskra

12:40  ŽNK Sloboda – ŽNK SFK 2000

13:05 ŽNK Visočica – ŽFK Lokomotiva

13:30 ŽFK Sloga – ŽFK Radnik B.

13:55 ŽNK Posavina – ŽFKFortuna

Pauza od sat vremena

15:20 ŽFK Banja Luka – ŽNK Sloboda

15:45 ŽOFK Gradina – ŽNK Visočica

16:10  ŽFK Čelik – ŽFK Sloga

16:35 ŽNK Iskra – ŽNK Posavina

 

17:00  Razigravanje za poziciju A3 –B3

17:25 Razigravanje za poziciju C3 –D3

17:50  Ekipe koje su izgubile  (za 11 mjesto)

18:15  Ekipe koje su pobjedile (za 9 mjesto)

 

 

 

11.03.2018. godine

 

 

09:00Prvo četvrtfinale

09:25 Drugo četvrtfinale

09:50 Treče četvrtfinale

10:15 Četvrto četvrtfinale

10:40 Poraženi prvog i drugog četvrtfinala

11:05 Poraženi trečeg i četvrtok četvrtfinala

11:30 prvo polufinale (A1-B1)

11:05 drugo polufinale (C1-D1)

12:00Utakmica za 7. mjesto

12:40 Utakmica za 5.mjesto

13:45 utakmica za 3. mjesto

14:25 finale

15:00 Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada

 

SMJEŠTAJ

 

TC Zenica : 51- učesnici Turnira + organizatori turnira.

HotelDubrovnik: 45 učesnika Turnira

 

 

 

Broj osoba po ekipi:12

 

Raspored soba po ekipi: 6 dvokrevetnih (1 pansion). Max. 10 Igračica i 2 službena lica (Trener i fizioterapeut).

 

NS/FS BiH snosi troškove jednog polupansiona, koji počinje 10.03.2018. godine sa večerom, a završava 11.03.2018. godine sa ručkom.

 

Ekipe su dužne da pismeno potvrde učeće na turniru i da pošalju spisak Igračica I službenih Lica. Igračice nisu obavezne da budu registrovane ali moraju priložiti dokaz o godištu.

 

SUDIJE

 

Dužnost sutkinja na turniru će obavljati sutkinje u skladu sa odlukom Komiteta za sudije.

 

PRAVILA IGRE MALONOGOMETNOG TURNIRA

 

Turnir se igra po Pravilima nogometne/fudbalske igre prilagođen uslovima objekta „TC Zenica“ i to:

 

PRAVILO 1

 

Utakmica se igra na terenu čije su dimenzije 40 m x 20 m.

Utakmicu igraju dvije ekipe od kojih se svaka sastoji od pet (5) igračica, od kojih je jedna vratar. Najveći broj rezervnih igračica je šest (5).

Utakmice se igraju loptom veličine 4.

Štitnici su obavezni i moraju biti potpuno prekriveni štucnama.

 

PRAVILO 2

 

Utakmice traju 2×10 minuta (grupna faza), dok sve ostale utakmice traju 2×10 minuta. Odmor između dva dijela utakmice je pet (5) minuta.

U grupnoj fazi igra se bez zaustavljanja vremena, dok se u ostalim utakmicama vrijeme zaustavlja zadnje dvije (2) minute, svaki put kada lopta napusti granice terena za igru.

Samo sudija svojom odlukom i znakom koji daje zapisničkom stolu može zaustaviti vrijeme. Vrijeme mjere sudija i mjerilac vremena.

Pogodak se ne može postići direktno iz početnog udarca.

 

 

PRAVILO 3

 

Ubacivanje lopte se izvodi nogom, sa linije ili neposredno iza linije (ne dalje od 30 cm), sa mjesta gdje je lopta napustila granice terena za igru. Vratar vrši ubacivanje lopte, u teren za igru, isključivo rukom. Lopta je u igri kada napusti kazneni prostor (6 m).

 

PRAVILO 4

 

Kod nastavka igre, tj. ubacivanja lopte, svi protivnički igrači moraju se nalaziti najmanje pet (5) metara od mjesta sa kojeg se vrši ubacivanje.

 

PRAVILO 5

 

Vratar može sa saigračem odigrati nogom neograničen broj puta. Sudija odbrojava vrijeme vrataru, jasno pokazujući, podignutom rukom. On ima pravo zadržati loptu u svom posjedu najviše četiri (4) sekunde, sve dok ne pređe na protivnički dio terena za igru, nakon čega odbrojavanje prestaje.

Vratar ima pravo spustiti loptu van kaznenog prostora (6m) i učestvovati u igri. Ukoliko on zadržava loptu u rukama duže od četiri (4) sekunde, dosudiće se indirektan slobodan udarac za protivničku ekipu, koji će se izvesti sa linije šest (6) metara, sa najbliže tačke gdje se lopta nalazila kada je igra zaustavljena. Svi protivnički igrači moraju biti udaljeni od lopte najmanje pet (5) metara.

Vratar nema pravo postići pogodak rukom, dok je ona u igri. Ukoliko je lopta u igri, on može postići pogodak protivniku, ukoliko to učini neposredno nogom. On može ubaciti loptu, u teren za igru, preko pola terena.

 

PRAVILO 6

 

Nakon prekida, svaki nastavak igre mora se izvesti u roku od četiri (4) sekunde, koje sudija jasno pokazuje brojanjem, podignutom rukom, od trenutka kada se steknu uslovi za nastavak igre. Ukoliko se nastavak igre ne izvede u predviđenom vremenu, ekipa se kažnjava oduzimanjem lopte, odnosno opomenom igrača (žuti karton) koji je ometao izvođenje ubacivanja.

U slučaju da je dosuđen direktan slobodan udarac, a sirena je poslije toga označila kraj prvog dijela utakmice ili kraj utakmice, ekipa za koga je dosuđen direktan slobodan udarac, ima pravo isti izvesti samo direktnim udarcem na protivnička vrata.

 

PRAVILO 7

 

U svim slučajevima kada vratar pošalje loptu preko sopstvene gol aut linije (poprečne linije), dosuđuje se udarac iz ugla za protivničku ekipu.

 

PRAVILO 8

 

Izmjena igrača može se vršiti tokom cijele utakmice. Broj „letećih“ izmjena tokom utakmice je neograničen. Igrač koji je zamijenjen može se vratiti u teren za igru, kao zamjena drugog igrača. „Leteća“ izmjena je ona koja je izvršena dok je lopta u igri, za koju treba da budu ispunjeni slijedeći uslovi:

⦁ igrač koji napušta teren za igru prelazi preko uzdužne (aut) linije, prolazeći kroz sektor „zone izmjene“ (dužina klupe za zamjenske igrače)

⦁ igrač koji ulazi u teren za igru, isto tako, treba da uđe kroz „zonu izmjene“, ali tek nakon što je igrač koji izlazi potpuno prešao preko uzdužne (aut) linije

⦁ sudijske odluke odnose se i na rezervne igrače, bilo da učestvuju u igri ili ne

⦁ izmjena je u potpunosti izvršena kada rezervni igrač uđe u teren za igru i od tog trenutka postaje igrač, a igrač koji izašao postaje zamjenjeni igrač

Vratar može zamijeniti svoje mjesto sa bilo kojim drugim igračem.

Izmjena na nepropisan način kažnjava se opomenom (žuti karton) igrača koji je ranije ušao u teren za igru. Treći sudija kontroliše pravilnost izmjene.

 

PRAVILO 9

 

Nakon pet (5) prekršaja iste ekipe u prvom, odnosno drugom dijelu utakmice, svaki naredni prekršaj rezultira izvođenjem direktnog slobodnog udarca, bez živog zida, sa deset (10) metara za protivničku ekipu.

Iz akumuliranih prekršaja se isključuje kazneni udarac sa šest (6) metara, kao i prednost (iskorišćena ili ne).

Vratar prilikom izvođenja direktnog slobodnog udarca sa deset (10) metara ima pravo izaći ispred vrata maksimalno tri (3) metra.

Svaki direktan slobodan udarac se računa kao jedan (1) akumulirani prekršaj.

Indirektni slobodni udarci, opomene i isključenja kao i prekršaji zbog pogrešne izmjene, ne računaju se u akumulirane prekršaje.

Delegat-zapisničar utakmice nakon ispunjenja bonusa akumuliranih (5) prekršaja, daje zvučni signal upozorenja sudijama i igračima. Nakon ispunjenja bonusa (5 prekršaja) u svim slučajevima izvodi se samo jedan (1) udarac sa tačke sa deset (10) metara.

 

PRAVILO 10

 

Igrač može biti opomenut (žuti karton) ili isključen (crveni karton) od momenta ulaska na teren za igru, sve do kraja utakmice, tj. poslednjeg sudijskog zvižduka. Direktno isključenje (crveni karton) povlači kaznu neigranja tokom nastavka turnira. Isključeni igrač je obavezan napustiti ograđeni dio terena za igru i njegovu neposrednu blizinu.

Igrač koji isključen zbog dobijene druge opomene (žutog kartona) na istoj utakmici, ima pravo nastavka takmičenja već na slijedećoj utakmici svoje ekipe.

Igrač koji je isključen direktnim crvenim kartonom, ima pravo nastavka takmičenja već na slijedećoj utakmici svoje ekipe, izuzev ukoliko nije isključen zbog grubog nesportskog ponašanja (pljuvanje, udaranje, i sl). U slučaju bilo kakve dvojbe oko prava nastupa isključenih igrača, odluku donosi  Direktor za takmičenje. Takva odluka je konačna.

Utakmica se prekida ukoliko se jedna od ekipa sastoji od manje od tri (3) igračice, uključujući i vratara (2+1).

 

 

PRAVILO 11

 

U slučaju neriješenog rezultata (osim u grupnoj fazi), ekipe izvode udarce sa tačke za kaznene udarce za dobijanje pobjednika. Svaka od ekipa izvodi po tri (3) naizmjenična udarca, sa šest (6) metara. Ukoliko je i nakon toga rezultat izjednačen, nastavlja se izvođenje udaraca, po jedan, dok se ne dobije pobjednik. Nakon što su svi igrači, iz zapisnika, izveli po jedan udarac, može doći do ponavljanja izvođača. Raspored izvođača određuje kapiten ekipe. U slučaju nejednakog broja igrača u ekipama, ekipa sa većim brojem igrača, nakon što su svi iz ekipe sa manjim brojem igrača izveli udarac sa šest (6) metara, može birati daljnji redoslijed svojih izvođača.

 

PRAVILO 12

 

U grupnoj fazi, svaka od ekipa ima pravo na jedan (1) time-uot tokom cijele utakmice.

U knock-out fazi, obje ekipe imaju pravo na po jedan (1) time-out po dijelu utakmice (jedan u prvom dijelu, a drugi u drugom dijelu utakmice).

Ukoliko ekipa zatraži time-out, trebaju se ispuniti slijedeći uslovi:

⦁ trener ekipe ili bilo koji drugi službenik ekipe ovlašćen je da zatraži time-out i to putem trećeg sudije

⦁ time-out može biti tražen u svakom trenutku, ali se on dozvoljava samo ukoliko ekipa koja ga traži ima posjed lopte

⦁ sudija treba da dozvoli time-out kada je lopta van igre, koristeći pri tome pištaljku

⦁ kada je dodijeljen time-out svi igrači koji su igrali mogu da sjednu na klupu, a mogu biti zamijenjeni samo nakon što time-out istekne

⦁ ukoliko ekipa ne zatraži time-out na koji ima pravo u prvom dijelu, isti ne može biti nadoknađen u drugom dijelu utakmice (knock-out faza)

Svaki time-out traje jedan (1) minut.

 

PRAVILO 13

 

Učesnici Malonogometnog turnira za WU15 , podliježu Disciplinskom pravilniku N/FS BiH.

 

 

 

Elmir PILAV

Izvršni direktor Sektora za sport