Sretan rođendan Nusretu Građanu

Nusret (Redžep) Građan, rođen je 15. aprila 1984. godine u Visokom. Završio je osnovnu školu u Visokom kao super odličan učenik, a srednju elektrotehničku školu također je pohađao Visokom. 2011. godine završio je Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Od 2016. godine je majstor karatea 5 DAN, a polagao je pred Prof Dr Ilijom Jorgom, majstorom karatea 10 DAN.

 

Od 1993. godine vježba karate, a od 2001 do 2004. godine bio je reprezentativac Bosne i Hercegovine u karateu. 2004. godne, prestaje se baviti takmičarskim karateom. Od 1996.  do 2001. godine obavljao je djelatnost asistenta trenera u Školi karatea „Visoko“, a 2001. godine počinje i svoj prvi trenerski angažman u Karate klubu „Visoko“, gdje je rukovodio grupom u Školi karatea „Visoko“ u više osnovnih škola u Visokom. 2006. godine na inicijativu čovjeka koji je donio karate na prostore bivše Jugoslavije, Prof Dr Ilije Jorge, jedan je od osnivača Karate kluba „Fudokan“ Visoko. Do 2013. godine radio je kao glavni trener u Karate klubu „Fudokan“ Visoko i pomoćni trener u Karate klubu „Visoko“.

 

2013.godine seli u Banja Luku, gdje danas živi i radi, a iste godine se sretno oženio i danas ima četverogodišnjeg sina.

 

Nakon trenerske pauze od nešto manje od dvije godine, u martu 2015.godine zajedno s nekoliko svojih sportskih prijatelja osniva Karate klub „Zanshin“ Banja Luka, gdje obavlja funkciju predsjednika kluba i glavnog trenera. Sada je to jedan od najmlađih karate klubova u Banja Luci, ali za tri godine rada, već je osvojeno oko 150 medalja na domaćim i nekoliko međunarodnih takmičenja.

 

Od 2001. godine se je uključen i u sudijsku organizaciju, a od 2010.godine je internacionalni sudija u tradicionalnom karateu.

2008. godine glavni je zagovornik organizacije Otvorenog karate prvenstva u Visokom, a koje je danas jedno od prepoznatljivih takmičenja u regiji, a u 2017.godini će se održati ljubilarno Desto Otvoreno karate prvenstvo „Visoko 2017“, koje se održava povodom Dana općine Visoko.

 

Od 2009.godine, obavlja funckiju generalnog sekretara u Tradicionalnoj karate – do asocijaciji BiH.

 

U trenerskoj karijeri u Visokom, mnogi takmičari koje je Nusret trenirao su postali, a i dalje osvajaju međalje na međunarodnoj sceni, a neki su:

– Osman Građan, višestruki balkanski, evropski i svjetski prvak u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji;

– Salem Šahinović, evropski i svjetski prvak u kadetskoj, juniorskoj konkurenciji;

– Amar Džinalić, osvajač medalja na evropskim i svjetskim prvenstvina u kadetskoj, juniorskoj konkurenciji;

– Armin Hajduković , osvajač medalja na evropskim i svjetskim prvenstvina u kadetskoj, juniorskoj konkurenciji;

– Emrah kurpejović, osvajač medalja na evropskim i svjetskim prvenstvina u kadetskoj, juniorskoj konkurenciji;

– Emir Hajduković, osvajač medalja na evropskim i svjetskim prvenstvina u kadetskoj, juniorskoj konkurenciji;

– Amel Zukić, osvajač medalja na evropskim i svjetskim prvenstvina u kadetskoj, juniorskoj konkurenciji;

– Senahid Bulut, balkanski, evropski i svjetski prvak u kadetskoj, juniorskoj i U21 konkurenciji (još aktivan);

– Sađid Bulut , balkanski, evropski i svjetski prvak u kadetskoj, juniorskoj konkurenciji (još aktivan);

– Affan Bukva, bronzani na Svjetskom prvenstvu u Pragu – Češka Republika 2012.

– Salih Bečar, bronzani na Evropskom prvenstvu Napulju – Italija 2015.

 

Cilj mu je da nastavi stvarati uspješne sportiste i u Banja Luci, a kao osnov svega je da svi takmičari prođu kvalitetnu karate školu.