Želimo sretan rođendan Nedimu Buzi

Nedim Buza, jedan od najtalentovanijih bosanskohercegovačkih košarkaša rođen je 10.05.1995. godine.

Buza je član belgijskog Oostendea postao u ljeto 2015. godine, a u ovom klubu je pružao zaista dobre partije, no nesretna povreda ga je odvojila od parketa u dobrom dijelu ove sezone. Međutim, uskoro će bh. košarkaš ponovo na parket i dan povratka je sve bliže.

Buza je u meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Švedske u septembru 2016. godine imao stravičan lom noge. Njemu je protivnički košarkaš kompletnom težinom pao na nogu, pa je bh. košarkaš doživio zaista užasnu povredu. Hitno je prebačen u bolnicu na operaciju, a odmah je krenuo i proces oporavka u Belgiji, gdje Buza nastupa za ekipu Oostendea.

Mladi bh. košarkaš žestoko trenira kako bi se što prije vratio na parket.
portsport.ba

_________________

Prethodne objave:

Nedim Buza, jedan od najtalentovanijih bosanskohercegovačkih košarkaša je 11.4.2015.  zabilježio nastup za selekciju svijeta u utakmici protiv najboljih mladih američkih igrača na “Nike Hoop Summitu”u Portlandu.

Seniorski i reprezentativac naše države do dvadeset godina Nedim Buza, rođen je u Visokom 10. maja 1995. g., gdje je počeo svoju košarkašku karijeru. Potom je preselio u redove Bosne, a onda prešao u Sparse gdje i danas bilježi nastupe.

Buza je dobitnik velikih priznanja u mlađim kategorijama i važi za jednog od najtalentovanijih košarkaša u svom godištu, što se tiče europske košarke. Zajedno sa juniorskom reprezentacijom je 2012. godine osvojio zlato na Europskom prvenstvu B divizije koje je održano na Ilidži.Teško je nabrojati sve uspjehe ovoga mladog čovjeka i sportaša u protekloj i ovoj sezoni, među zadnjim priznanjima je priznanje „Mirza Delibašić” – svakako nešto što je možemo reći najveće priznanje koje jedan mladi košarkaš može dobiti. Sama pomen imena „ najboljeg sportaša BiH” Mirze Delibašića je dovoljna.
Nedim je lider mladog tima Sparsa, koji je uvjerljivi lider Prvenstva BiH.
Buza je još prošlog ljeta boravio u Sjedinjenim Američkim Državama te trenirao s više NBA klubova prije nego što je ipak povukao prijavu za draft 2014. godine (ovogodišnji draft održat će se 25. juna u Njujorku). Nastupao je za mlađe bh. selekcije, a sada je i seniorski reprezentativac BiH. Ove sezone, Nedim u dresu Sparsa bilježi prosjek od 26,1 minutu, 12,2 poena i 5,3 skoka u bh. ligi.
“Pored košarke, volim i fudbal, veliki sam fan Sarajeva i Real Madrida” – kaže Nedim.
Iz mnogobrojnih medijskih objava, a s ciljem promocije visočkih javnih ličnosti, izabrali smo odgovore Nedima Buze u kjima pokazuje svu svoju ljudsku i igračku zrelost.
Primjer ovog mladog košarkaša je pokazatelj da se vrhunski rezultati mogu postizati u ovdšanjim okolnostima za koje su svi puni kritike.

Gdje si napravio svoje prve košarkaške korake i ko ti je bio prvi trener?
Svoje prve košarkaške korake sam napravio sa 12 godina u školi košarke XXL Basket u Visokom a prvi trener mi je bio Avdo Aždajić.

Ko je tvoj košarkaški uzor?
Michael Jordan

U septembru prošle godine si dobio obavazujuće priznanje, proglašen si MVP-ijem kampa u Moskvi u konkurenciji 45 najboljih mladih igrača Evrope. Kako je raditi sa Kirilenkom, Švedom i Mozgovom?
Sa njima je bilo sjajno raditi, pokazali su nam par svojih trikova, pričali o svojim iskustvima, naučili smo mnogo novih stvari od njih…

Seniorski reprezentativac si BiH i prošlog ljeta si kao nosioc igre juniorske reprezentacije izborio plasman na evropsko prvenstvo za juniore „A” divizije, znači elitni razred evropske košarke.
Napravili smo veliki iskorak plasiravši se u A diviziju i vratili BH košarku tamo gdje pripada…
Nadam se da ćemo se i ove godine pokazati u dobrom svijetlu….Što se tiće seniorske reprezentacije malo mi je nezgodno odgovoriti na to pitanje, ali ja bi bio zadovoljna pozivom na pripreme pa ćemo onda vidjeti…

Kada bi mogao birati, gdje bi volio zaigrati u budućnosti u Evropi?
Kad bi mogao birati,volio bi zaigrati za Barcelonu…

Vidiš li sebe u NBA ligi u budućnosti i ako vidiš gdje bi volio igrati?
Još je rano o tome pričati, za to treba još mnogo rada,ali mislim da NBA liga za mene nije nedostižna… Volio bih zaigrati za New York Knickse.

Kako Nedim provodi slobodne sate?
Nemam mnogo slobodnog vremena, treninzi su brojni i česti. Kad nisam na parketu, izađem s prijateljima na piće, družimo se i uz play station. Šest godina sam ovdje, lijepo mi je i navikao sam se. No, brat i ja ipak često idemo kući u Visoko. Tamo je, ipak, dom.

www.magazinplus.eu