Bosna neće na završnicu Kupa?

Nakon što je Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine donio odluku da se završnica Kupa BiH za rukometaše igra u Banjoj Luci, RK Bosna Centrotrans iz Visokog najavila je da se neće pojaviti na završnici. Ni pet dana nakon te najave, nema promjene stava, barem tako za Oslobođenje tvrdi predsjednik kluba Adnan Delić.

 

Ozbiljnost i rezultati

 

– RK Bosna Centrotrans Visoko, kao klub sa tradicijom starom 64 godine, izgrađenim imenom i renomeom neće nikome dopustiti, pa čak to bio i Rukometni savez BiH, da se poigrava našim imenom, a pogotovo da se trguje ili mešetari na bilo kakav način. Nakon povratka u Premijer ligu BiH ove godine, klub je pokazao i dokazao rukometnoj javnosti u BiH ozbiljnost u radu i rezultate, te se u organizacionom smislu, mogu slobodno reći, izdigao iznad prosjeka u BiH. Kao tako ozbiljan klub imamo i rukovodeće organe, pa će tako Upravni odbor odlučiti da li ćemo igrati, ali moj lični stav će biti da ne učestvujemo na završnici, riječi su Delića.

Bosna se prijavila da organizuje završnicu. Prijavu je poslala na javni konkurs, koji je objavio RSBiH, no i pored toga, UO RSBiH je donio odluku na osnovu nacionalnog ključa i rotacije komponenti u Savezu.

– S obzirom na činjenicu da su utakmice RK Bosna Centrotrans najposjećenije ove sezone, posebno na domaćem terenu, te uz činjenicu da se završnica Kupa BiH nikada nije održala u Visokom, dovoljni su argumenti da grad Visoko dobije organizovanje jednog tako velikog događaja. Žalosno je da UO RSBiH nije razmatrao kvalitet ponuda (jer valjda je zbog toga i raspisan konkurs), nego se bavio politikom i brojanjem krvnih zrnaca dijeleći nas na ove i one. U stanju u kakvom je bh. rukomet, baviti se takvim stvarima umjesto popularizacije, vraćanja povjerenja sponzora, navijača, pravih rukometnih imena u bh. rukomet je čista destrukcija i uništavanje i ovo malo zdrave sportske priče što je ostalo, ističe Delić, koji dodaje da je Bosna zatražila odgovor od RSBiH, iako je UO bio dužan da dostavi odgovor na prijave na javni konkurs.

Pravda je dostižna

– Kao ozbiljan klub nećemo se osvrtati na sam rad Upravnog odbora RSBiH i njegov način odlučivanja, nego smo već javno i na adresu Saveza zatražili izjašnjenje po pitanju načina na koji je donesena odluka uz detaljno obrazloženje i eventualni zapisnik sa sjednice jer imamo na to pravo i kao učesnik u postupku javnog konkursa i kao zainteresovana strana. Naravno, spremni smo i na to da ne dobijemo odgovor na naš zahtjev, i tada ćemo svoja prava svakako ostvarivati sudskim putem jer smo kao i Konjuh iz Živinica pored narušavanja ugleda i imena naših klubova, oštećeni i u finansijskom smislu. Pravda je spora, ali dostižna, poručio je prvi čovjek Bosne.