In memoriam: Mustafa Dedić – Muste

Dedić Mustafa – Muste rođen je 1939. godine u mjestu Bradina u opštini Konjic.

Umro je 21. maja 2014. godine.

Još kao pionir posvetio se sportskom ribolovu, član je društva od 1955. godine a 2010. godine postaje počasni član društva.

Bio je državni sudija u dvije discipline: “ulov ribe udicom na plovak” i “bacačke discipline”.

Dugi niz godina obavljao je funkciju predsjednika Sportsko ribolovnog društva “Visoko” Visoko. Velike zasluge pripadaju mu za razvoj i popularizaciju sportskog ribolova na području općine Visoko.

Kao član ekipe u bacačkim disciplinama bio je učesnik velikog broja takmičenja, te član reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu u Italiji u disciplini mušičarenja.

Pored ribolova, u slobodno vrijeme se bavio pjevanjem. Učestvovao je na  mnogim humantarnim koncertima te je jedan od zaslužnih za humantarni koncert posvećen kupovini mamografa J.U. “Dom Zdravlja ” Visoko.

Na manifestaciji „Najuspješniji sportisti i sportski radnici općine Visoko 2013.“, Mustafa Dedić-Muste je dobio priznanje “Nagrada za životno djelo” kao i priznanje Sportskog saveza ZDK. Također, tokom životnog vijeka dobio je još mnogo priznanja…

Preko 150 tonskih zapisa sa Mustetovim glasom, arhivirano je u RTV BiH, što dovoljno govori da je naš Muste bio i veliki čuvar sevdalinke. Dao je veliki doprinos tokom agresije na BiH.

Izvori: U.O. SRD “VISOKO” VISOKO