RK Bosna Visoko je na dobrom putu, ali potrebna nam je dodatna podrška privrednika

Adnan Delić za Sport1: RK Bosna Visoko je na dobrom putu, ali potrebna nam je dodatna podrška privrednika

Predsjednik Upravnog odbora RK Bosna Visoko Adnan Delić za Sport1 govorio je o jesenjoj tituli, ambicijama, pojačanjima i podršci.

Predsjednik Upravnog odbora RK Bosna Visoko Adnan Delić za Sport1 govorio je o jesenjoj tituli, ambicijama, pojačanjima i podršci.

Više od godinu i pol ste na čelu RK Bosna Visoko. Kako ocjenjujete svoj mandat do sad, da li je bilo trenutaka kada ste željeli odustati, na koliko prepreka nailazite?

U ovih godinu i po mandata iskren da budem bilo je trenutaka kada sam želio odustati od svega, dignuti ruke od svega. Postavljao sam sam sebi pitanja: “Zašto ti ovo treba? Niko ti na kraju neće reći hvala i slično”. Mislim da svi ljudi koji rade u klubovima diljem BiH bez obzira o kojem sportu se radi sami sebi počnu postavljati ta pitanja i dolaze u iskušenje da odustanu od svega. To je nešto što vremenom slabi, jer prevagne osjećaj da ste nešto korisno uradili i da radite u interesu sporta, kluba kojeg predstavljate i same lokalne zajednice. Mnogo je prepreka zaista na tom putu, ali uz prave saradnike (a hvala Bogu imam ih u UO), većina tih prepreka se savlada. Što se tiče ocjene mog mandata do sada, mislim da bi o tome mišljenje trebali dati drugi aktivni učesnici ove naše visočke priče (igrači, treneri, Upravni odbor, Skupština, navijači……itd), a kada bih morao sam sebe ocjeniti, rekao bih da sam zadovoljan s ovim dosad.

Koja je za vas najveća pobjeda otkako ste predsjednik RK Bosna Visoko, kako na terenu tako i van njega?

Što se tiče pobjeda na terenu, mislim da najveće pobjede za ovaj klub tek treba da dođu. Iz moje perspektive dvije jako drage pobjede otkako sam dio RK Bosna su protiv RK Konjuh iz Živinica, prva pobjeda od kada sam preuzeo klub, a druga pobjeda u polufinalu Kupa BiH. Posebno draga, vjerovatno i najdraža mi je pobjeda od prije nekoliko dana kada smo pobijedili “starog” i nama “dužnog rivala” RK Vogošća u Vogošći. Najveća pobjeda van terena je definitivno činjenica da smo sam pojam „rukomet u Bosni i Hercegovini“ vezali za naš grad Visoko, za naše vjerne navijače i za našeg najvećeg sponzora Općinu Visoko. Velika pobjeda je u gradu kao što je Visoko, a svi uglavnom znaju specifičnosti samog grada, pa i težine obavljanja bilo kakvih odgovornih funkcija, a biti predsjednik RK Bosna Visoko je zaista jedna od odgovornijih funkcija, ujediniti sve zajedničke ideje i projekte, a to je RK Bosna.

Visoko ima jednu od najposjećenijih dvorana u poljednje dvije godine. Kolika je to satisfakcija za Vas, ali i za sam tim?

Pošto sam se i sam aktivno bavio sportom skoro 20 godina svog života, pošto sam veliki ljubitelj skoro svake vrste sporta općenito, uvijek sam govorio da se sport igra radi publike, radi navijača i da bez publike i navijača cijela priča oko bilo kakvih sportskih uspjeha i rezultata nema smisla. Činjenica da smo među najposjećenijim dvoranama u BiH, te naposjećeniji i najgledaniji klub kako kući tako i na strani, te podatak da u prosjeku imamo više gledalaca u našoj KSC Mladost nego većina premijerligaških fudbalskih klubova je ogromna satisfakcija za mene i dokaz da smo na pravom putu, kao i argument da nema odistajanja od ove priče nego da treba nastaviti dalje, jače i snažnije. Naši navijači su uvijek, ali uvijek 8. igrač ekipe, dodatni vjetar u leđa našoj ekipi i rekao bih sastavni dio kluba. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim svim navijačima koji dolaze i bodre našu ekipu kako u KSC Mladost tako i na gostujućim terenima, i da uputim poziv našim navijačima, da zajedno nastavimo u 2019.

Koliko vam znači naslov jesenjeg šampiona i da li ste o tome razmišljali prije početka sezone?

Titula jesenjeg prvaka Bosne i Hercegovine je zaista laskava titula i meni lično mnogo znači jer je na neki način došla i kao nagrada za jedan zajednički rad svih nas u klubu i oko kluba. Prije početka sezone UO je postavio ciljeve, a to je izlazak u Evropu sljedeće godine i evenutalno osvajanje Kupa BiH. Potajno sam se nadao ovoj tituli i sada sam presretan zbog nje. Do kraja sezone, siguran sam, da ćemo iskorisiti svaku šansu i mogućnost osvajanja trofeja u Premijer ligi ili Kupu. A ako se otvori mogućnost za obje titule, što da ne?!

Kakva je podrška sponzora i lokalne vlasti?

Ovaj uspjeh, postignut za relativno kratko vrijeme (godina i po), ne bi bio moguć bez podrške sponzora i same Općine Visoko. Pri samom početku moga rada u klubu, zaista moram to napomenuti, ogromnu podršku klubu kako u finansijskom smislu tako i u savjetodavnom smislu dao je Nermin Salman i koristim ovu priliku da mu se zahvalim za sve što je uradio za RK Bosna Visoko i izrazim svoje žaljenje što više nije tu sa nama. Sa druge strane želim vrlo jasno i otvoreno reći da RK Bosna Visoko nije nikada imala jaču podršku u finansijskom smislu, te u smislu obezbijeđenja optimalnih i normalnih uslova za rad i treninge od strane Općine Visoko, te ohrabruje činjenica da ćemo i u 2019. godini imati još jaču i bolju podršku općinske načelnice Amre Babić i same Općine. Također, ogormnu zahvalnost dugujem i svim privrednicima iz Visokog, te privrednim subjektima van naše općine (a nije ih mali broj) koji su prepoznali jedan ozbiljan sportski projekat sa jasnim vizijama i ciljevima i u tom smislu pružili i pružaju nam i dalje podršku. Koristim ovu priliku da uputim i poziv, pa evo ako treba i molbu svim privrednicima Općine Visoko i društveno odgovornim kompanijama u BiH da nam se priključe u ovom projektu, da daju svoju podršku, jer ovaj grad, ovi navijači, ovaj tim, momci koji ostavljaju zadnji atom snage na terenu, i ovaj klub zaista treba vašu podršku.

Kakvi su planovi za narednu godinu Mogu li se ubrzo očekivati novi igrači u zelenom dresu?

Siguran sam da će igrači i stručni štab učiniti sve da završetak sezone dočekamo na prvom mjestu i uđemo u bolju poziciju za play-off. Klub smo koji je pokazao da prije svega u Visokom neće dopustiti nijednoj ekipi odnošenje bodova iz Visokog, a i klub smo protiv kojeg svaki domaćin i ne može baš očekivati sigurne bodove. Ići će se od utakmice do utakmice i ako Bog da zdravlja igračima i bez nekih povreda siguran sam da možemo završiti na prvom mjestu. S obzirom da je od ove sezone novi sistem takmičenja koji podrazumjeva play-off, u narednom periodu RK Bosna Visoko će se dodatno igrački ojačati sa 3-4 kvalitetna igrača kako bi ove naše ciljeve i ambicije što lakše ostvarili.

Pratite li stanje u Rukometnom savezu BiH i kako ga komentarišete?

Iskren da budem i nisam neki dovoljan poznavalac trenutnog stanja u krovnoj kući bh. rukometa, iako sam i sam imao priliku i ponudu da budem aktivan sudionik “popravljanja stanja” u bh. rukometu. Iskreno se nadam da će trenutno rukovodstvo RS BiH, imati dovoljno mudrosti i znanja da ovu kuću na zdrave temelje, da bh. rukomet počne dobivati jednu novu dimenziju, te da će se u evropskim i svjetskim okvirima pozicionirati onako kako ova naša jedina Bosna i Hercegovine i njen rukomet zaslužuju.