Visočani očekuju 200 vozača iz 10 zemalja

Počele pripreme za enduro utrke „Land of Pyramids“

Najviše prijavljenih iz zemalja regije, ali dolaze i gosti iz Austrije, Njemačke, Mađarske, a ove godine se prvi put najavio i jedan takmičar iz SAD

N. SMAJOVIĆ – avaz.ba

Visoko će i ove godine biti domaćin enduro utrke i sportsko–turističkog spektakla „Land of Pyramids“ koji četvrtu godinu zaredom organizira Enduro klub „Visoko“.

 Priprema staze

Iako vremenski uvjeti još nisu dovoljno dobri za same pripreme staze, vrijedni članovi već odavno rade na organizaciji. Broj mjesta je ograničen na 200 i sigurno će biti popunjena.

– Iako je utrka na rasporedu sredinom aprila, do sada imamo skoro 150 prijava vozača iz desetak zemalja, tu prije svega mislim na zemlje regije, ali nam vozači dolaze i iz Austrije, Njemačke, Mađarske, a ove godine prvi put nam se najavio i jedan takmičar iz SAD. Novina je da ćemo ove godine imati stazu koja će biti duža za nekih šest do sedam kilometara, što u konačnici znači da će utrka biti duga oko 44 kilometra – kazao nam je Emir Huseljić iz Enduro kluba „Visoko“.

Start je na izletištu Ravne, gdje će biti vožene i kvalifikacije, a nakon kruga po okolnim lokacijama i sam cilj je na Ravnama.

– Vozi se u tri klase kao i do sada, „Hobby“, „Expert“ i „Veteran“, a ove godine se možemo pohvaliti da ćemo imati i „Lady“ klasu, pošto imamo prijavu jedne djevojke iz Hrvatske. Očekujemo još nekoliko djevojaka u trci – navodi Huseljić.

Dodaje da je cilj organizatora da visočka utrka zauzme mjesto u kalendaru najvećih evropskih enduro događaja.

Novinar i promotor

– Od prošle godine s nama je i Piter Šluter (Schluter), svjetski poznati enduro novinar i promotor, zahvaljujući kojem je naša priča iz Visokog obišla svijet. Enduro je motosport koji je u ogromnoj ekspanziji, a mi se trudimo da iz godine u godinu rastemo – kaže Huseljić.

 Tri grada

Huseljić ističe da postoje naznake da će BiH imati svoje enduro prvenstvo, a utrke bi se vozile u Sarajevu, Visokom i Cazinu.

– Naš cilj je da ova utrka postane jedna od značajnijih u regiji i Evropi. Vozači koji su nam do sada dolazili redovno nam se vraćaju – pojasnio nam je Huseljić.