14. kola PL BiH: RK Maglaj – RK Bosna Visoko 16. februara

Najava utakmice 14. kola PL BiH: RK Maglaj – RK Bosna Visoko

Premijer liga nastavlja se u subotu utakmicama 14. kola kada naši rukometaši na megdan idu ekipi RK Maglaj, koja je prvi dio sezone završila na 10. mjestu sa 17 bodova.

RK Maglaj u 13 odigranih utakmica Premijer lige ove sezone zabilježio je 5 pobjeda, 6 poraza i 2 neriješena rezultata, dok su u Kupu Bosne i Hercegovine u osmini finala u dvije utakmice eliminirani od RK Zrinjski. Za razliku od prošle sezone, kada su romantičari iz Maglaja postizali nešto bolje rezultate i sezonu okončali na 5. mjestu Premijer lige, ove sezone klub igra u promjenljivoj formi. Ipak, treba naglasiti da je RK Maglaj u prvom dijelu sezone imao i poprilično težak raspored, pa je tako ova ekipa gostovala ekipama koje su na kraju zauzele prvih mjesta na tabeli, dok su na domaćem terenu neporaženi, a samo je Konjuh iz Živinica uspio da iz Maglaja odnese jedan bod.

Tokom zimske pauze, RK Maglaj je organizirao turnir u kojem su na kraju slavili zahvaljujući pobjedama nad RK Sloga Gornji Vakuf-Uskoplje i RK Konjuh Živinice u finalu, a klub je odigrao i dvije prijateljske utakmice sa RK Krivaja iz Zavidovića, uz pobjedu kod kuće i poraz na strani. U RK Maglaj se iz RK Vogošća vratio Selvedin Omahić, koji inače igra na poziciji lijevog beka, dok je za novog trenera postavljen Zdravko Stevanović, koji je u klub došao nakon odlaska Ermina Bajrića. Iz kluba kao tri najveća prioriteta do kraja sezone navode afirmaciju mladih igrača i opstanak u Premijer ligi, odnosno pokušaj ulaska u play-off, dok će glavna uzdanica kluba sigurno i dalje biti Goran Šarenac.

Sa druge strane, naša ekipa je na najbolji način iskoristila dobar raspored te u 13 utakmica Premijer lige zabilježila 10 pobjeda, što je u ovom trenutku dovoljno za dijeljenje prvog mjesta sa RK Gračanica, uz plasman u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine, nakon dvije utakmice sa RK Zrinjski iz Mostara, gdje smo praktično vidjeli dva potpuno različita lica našeg tima. Tokom pauze klub je napustio Mirza Mimić, dok je naše redove pojačao reprezentativac Muhamed Toromanović.

Početkom drugog dijela sezone kreće i rasplet te borba za što bolji plasman na tabeli Premijer lige, pred play-off završnicu u kojoj će ove godine učestvovati 7 najbolje plasiranih kluba i Izviđač, kao aktuelni šampion i predstavnik Bosne i Hercegovine u SEHA ligi. Naša ekipa je i dalje lišena usluga desnog krila Mirze Kapića, koji se oporavlja od teške povrede, a trenutno je na poštedi i golman Mirnes Grčo.

U ovoj sezoni, Bosna i Maglaj su se sastali u prvom kolu u Visokom, kada je naša ekipa slavila rezultatom 36:21, pa će Maglajlije sigurno dati sve od sebe kako bi se revanširali za ovaj poraz na domaćem terenu. Ipak, za ostvarivanje plasmana kojem težimo, jasno je da će biti potrebno uložiti dodatne napore kako bi se donijeli bodovi i sa gostovanja kod ekipa koje u ovoj sezoni još nisu poražene na domaćem terenu.

Sezona je duga, te će uz play-off trajati vjerovatno do polovine juna, a našim igračima i klubu je potrebna podrška navijača i sponzora do samog kraja, kako bi RK Bosna Visoko na kraju sezone ostvario rezultat koji omogućava nastup u evropskim takmičenjima.

Utakmica se igra u subotu, 16.2.2019. godine u sportskoj dvorani u Maglaju od 19 sati. Sudijski par je Mešić-Šatordžija, a delegat Turudić.