Tarik Međić: Bolje nam je možda da budemo peti, nego prviSrednji bek visočke Bosne za SportSport.ba

Rukometaši visočke Bosne apsolvirali su prvu prepreku u nastavku rukometnog šampionata BiH. Lideri Visočaci užareno gostovanje u Maglaju riješili su pobjedom od jednog gola razlike 26:25, pa sada bez pritiska čekaju narednu utakmicu.

Srednji bek Visočaka Tarik Međić, jedan od najiskusnijih i igrača s najvećim renomeom u našoj ligi karijeru je počeo u Maglaju i znao je da Bosni neće biti lako.

“Gostovanje Maglaju za svaku ekipu predstavlja izazov. Nikome tamo nije lako igrati, posebno sada kada se domaćin pojačao s nekoliko dobrih igrača. Jači su nego jesenas. Naravno, tribine ispunjene do posljednjeg mjesta kao i uvijek, ali mi smo kontrolisali utakmicu od samog početka, pa iako smo dobili jedan razlike mislim da nijednog trenutka pobjeda nije dolazila u pitanje”, priča Međić.

On uz Muhameda Toromanovića, Adnana Harmandića i Ivana Divkovića čini poker asova koji su prije nekoliko godina nosili igru najtrofejnijeg kluba u BiH – sarajevske Bosne kada je ona igrala Ligu prvaka. Danas su to sve igrači u godinama, ali dovoljno još uvijek kvalitetni da uz ostele kolege osvoje prvenstvo.

“Plasmanom u polufinale Kupa BiH također smo potvrdili visoke ambicije ove godine, mada teško je uopće danas razmišljati i o kakvim ambicijama, posebno kada je prvenstvo u pitanju. Radi se o tome da je sistem takmičenja po meni jako loše koncipiran. Kada odigramo 26. kola igra se play off na ispadanje.

Priključit će se Izviđač i onda kreću mečevi od četvrtfinala na dva meča. I sad neko ko se trudio i bio u vrhu možda čitavo prvenstvo nema apsolutno nikakvu prednost, niti mu to što je bio prvi išta pretjerano znači. A onda nije isključeno ni da će razni “marifetluci” da se dešavaju…”, priča Međić i dodaje:

“Po meni mislim da je najbolje da idemo utakmicu po utakmicu. Bez sumnje imamo solidnu ekipu, ali kada dođe play off nijanse će odlučivati, a u tom slučaju najbolje je onda tempirati formu. U ovoj opciji bolje je biti i peti, ali pravi kada dođu te utakmice, nego se trošiti da bi bio prvi i to onda prosuti.”

Međić je također istakao da će s Muhamedom Toromanovićem ekipa imati veću širinu.

“Dobili smo vrhunskog igrača, a osim toga sada konačno imamo pivota. Cijelu prethodnu polusezonu igrali smo bez izrazitog pivota, pa su se bekovi mijenjali na crti. Sada imamo opciju i za odbranu i za napad. U suštini imamo dobru ekipu, dobro se radi kod trenera Sirće i bitno je samo da nas povrede zaobiđu.”