utrka “Land of pyramids” 13. i 14. aprila

Visoko će u aprilu mjesecu po četvrti put biti domaćin velike hard enduro utrke pod nazivom “Land of pyramids”, koja će na jednom mjestu okupiti ljubitelje motora iz nekoliko zemalja Evrope. Prema riječima Adnana Memića, jednog od organizatora i člana Enduro moto kluba “Enduro” iz Visokog, interesovanje za ovogodišnju utrku je prevazišlo sva očekivanja i prema prijavama, 13. i 14. aprila bi u Visokom trebalo da se okupi preko 215 takmičara iz čak 10 evropskih zemalja.

“Prošle godine smo na utrci ‘Land of pyramids’ imali oko 97 takmičara, dok je ovoga puta taj broj porastao na nevjerovatnih 215, s tim da će se svi zainteresovani moći prijaviti i na dan utrke. To je samo dokaz da je naš događaj prevazišao sve lokalne i regionalne okvire, ali i dobio dodatnu potvrdu kvaliteta pošto nam ove godine dolaze učesnici iz Švicarske, Austrije, Njemačke, Slovenije, Italije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Češke i naravno BiH. Za 13. april je predviđen prolog, a dan kasnije i velika utrka. Kada je staza u pitanju, u odnosu na prošlu godinu ona je produžena za još 8 kilometara i sada iznosi ukupno 50 km, a obuhvataće veći dio opštine Visoko, od lokaliteta Ravne, Visočice, Gorana… Što se tiče težine staze, ona je malo pojačana na utrci za eksperte, dok je za tzv. hobi vozače staza nešto olakšana u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Memić.

Staze su uglavnom spremne, a ostale su samo određene finese da se urade kako bi sve prošlo u najboljem redu, prije svega po pitanju sigurnosti kako učesnika tako i posjetilaca. Novitet u odnosu na prethodne godine je i podatak da je timing služba angažovana iz Sjeverne Makedonije, a u pitanju je služba koja prati brojne slične utrke širom Evrope.

“Utrka koja kombinuje snalažljivost, velike količine adrenalina, upornost, taktičnost i ogroman napor u savladavanju svih prepreka i ove godine sigurno će ponuditi mnoštvo uzbuđenja u kojima ćemo svi moći uživati”, poručio je Adnan Memić.

Neven Krajišnik / Visoko.co.ba