SK Visoko: Džino Nihad 1.4.1993. – 15.5.2019.

Streljački klub Visoko

Saopštenje

Džino Nihad  1.4.1993. – 15.5.2019.

Poštovani prijatelji Streljačkog kluba Visoko,

Sa velikom tugom vas obavještavamo da je u srijedu, 15.05.2019. godine preminu naš član Nihad Džino.

Kao 14-godišnji dječak, Nihad je prvi put došao u naš klub 2007. godine sa željom da trenira gađanje vazdušnom puškom.

Nakon prvih par mjeseci treninga, svima je u Streljačkom klubu Visoko postalo jasno da je riječ o izvanrednom streljačkom talentu, ali ne u disciplini „zračna puška“ nego u disciplini „zračni pištolj“.

Već naredne godine postaje ekipni juniorski prvak Bosne i Hercegovine u ovoj disciplini i narednih pet godina, sve do 2012. godine. Ovu titulu kontiunirano osvaja sa juniorskom ekipom SK Visoko.

U novembru 2009. godine Nihad odlazi na svoje prvo međunarodno tamičenje u Maribor, Slovenija. Na turniru „MEMORIJAL BRUNA SKODIČA I POKAL POHORJA 2009.“, na kojem su nastupili strijelci iz 8 zemalja (Slovenija, Njemačka, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Austrija,  Mađarska, Srbija i  Moldavija).

Na ovom turniru Nihad je dokazao svoj nesvakidašnji talent. U disciplini Juniori „zračni pištolj – 10 metara, osvojio je zlatnu medalju i postigao novi juniorski rekord BiH sa rezultatom 551 krug. Također, u Finalu ovog turnira je postigao Finalni juniorski rekord BiH sa 647.6 krugova!

Posebnu vrijednost ovim rezultatima daje činjenica da je Nihad Džino ove rezultate postigao kao kadet iako se takmičio u kategoriji juniota, a na liniji gađanja u Mariboru je bio najmlađi takmičar.

Pojedinačni i ekipni Juniorski prvak BiH u disciplini „zračni pištolj“ postaje 2011. godine.

Iste godine je nastupao i sa ekipom seniora SK Visoko sa kojim osvaja titulu „Ekipni pobjednici KUP-a BiH 2011. godine“ u disciplini zračni pištolj.

Na državnom prvenstvu BiH u Tesliću u gađanju malokalibarskim pištoljem 2015. godine, Nihad Džino obara Državnik rekord BiH sa rezultatom od 537 krugova i postaje „Seniorski prvak BiH MK-pištoljem – 50 metara“ u Tesliću 2015.godine.

Ubrzo nakon ovog prvenstva, u julu 2015. godine, Nihad je nastupio na turniru „GRAND PRIX NOVI SAD“ u Novom Sadu u Srbiji. U konkurenciji strijelaca iz 10 zemalja Evrope je ponovo oborio Državni rekord BiH u disciplini „malokalibarski pištolj – 50 metara“ sa rezultatom 540 krugova. Sa tim rezultatom ulazi u finale turnira kao najmlađi senior i osvaja 7. mjesto.

Na ovom turniru je uspio prestići, između ostalih, reprezentativca Srbije Andriju Zlatića, pobjednika brojnih svjetskih prvenstava i svjetskih kupova, koji je samo dvije godine ranije proglašen najboljim pištoljašem na svijetu!

Iza sebe, po rezultatu je ostavio i Željka Posaveca, šampiona iz Hrvatske te Nikolaya Koleva, reprezentativca Bugarske i druge istaknute strijelce.

Kao član Reprezentacije Streljačkog saveza BiH je učestvovao na Evropskom prvenstvu u Mariboru 2016.godine, a nakon toga i na brojnim međunarodnim takmičenjima i turnirima. 

Kao član Streljačkog kluba Visoko, svake godine je osvajao medalje na državnim prvenstvima i Premijer ligi BiH u periodu od 2014. do 2018. godine.

Osim što je bio veliki talent za streljaštvo, Nihad Džino je paralelno bio uspješan student Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu i vrstan IT stručnjak.

Bio je blag prema kolegama i prijateljima, uvijek smiren sa blagim osmijehom na licu. Takvog ćemo ga se uvijek sjećati.

Dženaza našem Nihadu Džini će biti održana u petak u 14:00 sati u Pertačkoj džamiji, nakon čega će biti Gradskom groblju Visoko.

Streljački klub Visoko

Visoko, 16.05.2019. godine