U susret SARAJEVO BALKAN SOCCER CAMPU

U SUSRET SARAJEVO BALKAN SOCCER CAMPU

Zijad Švrakić: Kamp se pravi zbog talentovane djece i njihove budućnosti

US Soccer Education iz Denvera u saradnji sa Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine, od 04. do 10. jula 2019. na stadionu “Hakija Mršo” – FK Unis u Vogošći organizuje SARAJEVO BALKAN SOCCER CAMP.

Kamp će voditi iskusni nogometni treneri, sve sami bivši fudbalski znalci: Slobodan Čobo Janjuš, Zijad Švrakić, Bulend Biščević, Džemal Smječanin, Erick French, Murat Alibašić i Nenad Pavlović.

Ovaj fudbalski kamp namijenjen je igračima koji se žele profesionalno angažovati u timovima s područja Balkana i Evrope, te naravno i kao svojevrsni “filter” potencijalnim Zmajevima koji će imati priliku da se pred stručnjacima iz FS/NS BiH nametnu za neku od reprezentativnih selekcija. Kako ističu u agenciji, kamp je otvoren za sve mlade, perspektivne fudbalere iz dijaspore i domovine željne afirmacije i dokazivanja.

Zijad Švrakić je prošao kompletnu omladinsku školu FK Sarajevo. Prvi profesionalni ugovor s koševskim timom potpisao je 1979. godine te je ubrzo naslijedio dres s brojem sedam od Safeta Sušića. Bio je član druge generacije bordo tima koja je osvojila titulu prvaka u jugoslavenskoj ligi 1985. godine. Nakon odlaska s Koševa igrao je u Turskoj. Nastupao je za Adanu, Galatasaray, Ankaragücü i Karşıyaki. Uspješnu igračku karijeru završio je na Malti, gdje je nosio dres Rabat Ajaxa. Upisao je i nekoliko nastupa u dresu reprezentacije bivše Jugoslavije. Stariji navijači pamte ga kao igrača koji je jednim potezom mogao riješiti meč. Potom je uplovio u trenerske vode. Radio je na Malti, u Kuvajtu, u Omanu da bi u sezoni 2017/2018. bio trener u FK Sarajevo. Na SARAJEVO BALKAN SOCCER CAMPU Zijadovo će iskustvo itekako doći do izražaja i zasigurno svi učesnici će imati veliki benefit od njegai njegovih kolega iz stručnog štaba kampa. U razgovoru za BHDINFODESK,Švrakić je pojasnio kako će sarajevski kamp funkcionisati: “Kamp traje sedam dana, predviđeno je održavanje tri treninga ičetiri probne utakmice. Prva dva dana imat ćemo treninge kako bi kompletirali sliku o kvalitetu i mogućnostima mladih igrača. Tada ćemo na osnovu tih treninga sastaviti timove i formirati sistem igre po kojem ćemo se suprotstaviti ekipama protiv kojih ćemo igrati naredna dva dana. Za peti dan predviđen je trening na kojem ćemo fudbalerimaukazati na njihovu igru i pripremiti ih za preostala dva meča. Inače, od svih učesnika kampa očekujemo da u Sarajevo dođu fizički spremni za odigravanje najmanje 60 minuta utakmice, jer nastojat ćemo da svim učesnicima damo iste šanse kako na treningu tako i na mečevima da pokažu šta znaju i koliko mogu. Naime, jedino će ono što pokažu na zelenom polju biti mjerodavno za sve stručnjake, selektore i skaute. Uz to, ovaj kamp se pravi zbog djece i njihove budućnosti, tako da će roditelji, treneri, skauti, menedžeri sve to morati posmatrati s tribina kako bi dali šansu stručnjacima da donesu ispravnu ocjenu o kvalitetu učesnika. Što se tiče ekipa protiv kojih ćemo igrati, do sada su potvrđeni mečevi protiv FK Sarajevo, FK Olimpik, FK Unis, a pregovori su u toku s FK Željezničar, te nekoliko fudbalskih škola iz Sarajeva.

Svakodnevno ste u kontaktu s kolegama trenerima, kako struka gleda na ovakav način skautiranja i pronalaska talentovanih igrača iz čitavog svijeta. “Pa u ovom trenutku u dijaspori živi preko dva miliona bh. građana i, naravno, da među njima ima veliki broj talentovane djece koja trebajubiti “viđena”. Ovakvi kampovi su odlična prilika za to, i oni trebaju poslužiti za detektovanje najtalentovanijih, koje onda treba preporučiti-pozvati na dodatno skeniranje u klubove ili reprezentativne kampove. Na ovakvim kampovima svi učimo, jer djeca dolaze iz raznih zemlja koje gaje diferentne načine treninga i poimanja fudbala. Tako da i mi treneri od njih možemo dosta stvari naučiti. Naravno, i mi njima imamo šta prenijeti o našem načinu poimanja i pristupa fudbalu.

Dugo ste u bosanskohercegovačkom fudbalu, svakodnevno pratite dešavanja šta i kako se radi, da li ste zadovoljni s trenutnom situacijom i razvojem talentovanih fudbalera u domovini: ”Svi oni koji me poznaju reći će vam da sam bez “dlake na jeziku”, bit ću direktan, nikad više škola fudbala i trenera, a manje kvalitetnih igrača. To ću i obrazložiti. Danas fudbal igraju ne samo oni koji znaju, već i oni koji mogu finansijski podnijeti članstvo u tim školama fudbala. Naravno, onda struka ima problem jer ako u ekipi imate 3-4 “protežirana” fudbalera, trpi čitava ekipa. Onda onih 7-8 talentovanih nemože napredovati željenim tempom. Danas uzmete dijete za ruku u upišete u koju god hoćete školu fudbala, kada sam se ja upisivao u pionire FK Sarajevo od 500 prijavljenih prošlo nas je svega deset. Tada smo morali proći kroz ruke čak šest trenera u omladinskom pogonu u Sarajevu. Kasnije sam saznao da su oni poslije tog prijema i pregleda svih igrača odabrali one za koje su svi rekli da su potencijal. Znači, bili su kriteriji koji su se poštovali i od toga su benefit imali i klubovi i talentovana djeca.

Kako onda se vratiti na stare staze? Ne treba izmišljati toplu vodu, pogledajte šta radi Ajax. On ima najjaču skauting službu na svijetu. Slične načine selektiranja i pronalaska igrača imaju i svi vodeći svjetski timovi. Njihovi skauti hode zemaljskom kuglom u pronalasku ekstra talenata. Jednostavno, oni ne dozvoljavaju da skautiranje za njih vrše fudbalski menadžeričija je osnovna “zadaća” prodaja igrača i, naravno,često se desi da prodaju ilažnu robu. U našem okruženju najdalje je otišao zagrebački Dinamo koji je pokrio naš region i elitne klubove u Evropi snabdijeva talentima s ovih prostora. Kod nas su skauting službe u povoju, one se trebaju uspostaviti u svim elitnim bh. klubovima ibiti filter ko i kako može doćiili igrati u akademijama tih timova. Najdalje po tom pitanju otišao je FK Sarajevo čija je akademija za ove naše uslove na visokom nivou, na dobrom su putu Željezničar, Zrinjski, Sloboda iŠiroki. Sljedeća stvar koju klubovi trebaju napraviti je da oni na neki način budu “vlasnici” tih mladih igrača da se ne dešava situacija da menadžeri odvode djecu u pola trenažnog procesa i tako nanose štetu i njima i klubovima. Na kraju, mnogi će reći da skauting služba košta. Naravno da košta, ali s pronalaskom, odgojem i prodajom jednog igrača pokriju se svi ti troškovi, a klubu ostaje čista zarada. Od stručne i efikasne skauting službe korist će imati igrači, klubovi i, naravno, reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Inače, potencijalni učesnic idodatne informacije o SARAJEVO BALKAN SOCCER KAMP-u, načinu registracije, mogu dobitina web stranici US Soccer Education http://ussoccereducation.com/.

Tekst i Ifoto:

Namik Alimajstorovic / BHDINFODESK –BIRMINGHAM