In Memoriam: Vražić Kemal – Ibe (1946-2012)

Vražić Kemal – Ibe (1946-2012)

Kemal Vražić Ibe rođen je 27. septembra 1946. godine u Visokom

12. juna 2012. Visoko je ostalo bez jedne od svojih najvećih rukometnih legendi. U 66. godini života je u Kantonalnoj bolnici u Zenici preminuo Kemal Vražić -Ibe.

Sportska karijera

Sportom se aktivno počinje baviti daleke 1958. godine, kao dvanaestogodišnjak u DTV “Partizan”, kao mladi gimnastičar i uporedo sa gimnastikom počinje trenirati i fudbal.

Rukometne biserne godine u Visokom, 1963. i 1964. otrgnule su Ibeta od drugih sportova i on na visočkom rukometnom asfaltu počinje svoju bogatu karijeru.
U prvoligaškim šampionatima Jugoslavije učvršćava se na svom omiljenom mjestu ljevokrilnog napadača. Onako visok, postaje preteča modrnog krilnog igrača u rukometu- sportu koji će nakon nekoliko godina doživjeti i olimpijski status.

U dresu visočke Bosne dobija poziv u A selekciju reprezentacije Jugoslavije za koju debituje na Kupu Karpata u Rumuniji, novembra 1970. godine.

Još ranije, 1967. g. svoje rukometne vještine dokazuje u Mađarskoj igrajući i za B selekciju Jugoslavije, te kasnije i senirosku reprezentaciju Bosne i Hercegovine na čestim i poznatim susretima protiv ostalih rukometnih reprezentacija republika bivše Juge.

Godine 1972. prelazi u Zenicu, a poslije toga sportski put ga je odveo kao inetrnacionalca, što je u to vrijeme bila i rijetkost, u Švicarsku, a kasnije u Austriju i Njemačku. Nastupao je i za travnički Borac.
Svoju igračku karijeru završava 1978. povratkom u matični klub u Visokom u „Bosnu“.

Od tada počinje Ibetov angažman kao rukometnog radnika. Postaje aktivan u Zenici, a potom u Visokom. Bio je dugogodišnji član Upravnih odbora RK „Bosna“ Visoko. Počastvovan je i time što je bio i prvi direktor reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon rata u BiH.

Od Rukometnog saveza Jugoslavije dobija Plaketu – jedno od najvećih priznanja.
Marta 1979. tadašnji RS BiH dodjeljuje mu Plaketu za izuzetan doprinos u razvoju rukometnog sporta.
Godine 2000. uručeno mu je Priznanje Sportskog saveza općine Visoko za životno djelo u sportu , a 2011.g., u martu, dobija Priznanje i sadašnjeg Rukometnog saveza BiH za doprinos u rukometu.
Nagrada za životno djelo u sportu u Zeničko-dobojskom kantonu 2012. godine posljednje je priznanje ovom čovjeku – sportisti prije svega…

Pripremio: Zdenko Antović