USV Visoko: Medjunarodni turnir u pikadu sa govornom jedinicom u Baru

II MEDJUNARODNI TURNIR U PIKADU  ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE BAR / ULCINJ 2019

Tokom vikenda 02/03. novembra 2019. godine u Baru održan II Medjunarodni turnir u pikadu sa govornom jedinicom namijenjen za igru slijepih i slabovidnih osoba. 
Na turniru nastupilo 8 ekipa iz BiH i zemalja regiona. 
Predstavnici BiH na ovom turniru bile su ekipe iz Visokog (Udruženje slijepih Visoko-USV), 
Živinica ( USG Živinice), 
Sportsko društvo slijepih i slabovidnih Kantona sarajevo (SD SIS KS) ,
iz Banja Luke Društvo za sport i rekreaciju slijepih “VID” B.L. 
te ekipe iz Novog Sada “Luj Bray”, iz Beograda “Dorčol” , Pikado klub “Nikšić” iz Nikšića i Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj. 
U ekipnom plasmanu nakon odigravanja mečeva poredak je sljedeći: 
1. USV Živinice,
2. SR SiS “Luj Bray” 
3. Pikado klub Nikšić 
4. Dorčol- Beograd
5. USV -Visoko
6. VID- Banja Luka 
7. SD SiS Kantona Sarajevo 
8. Org slijepih za Bar i Ulcinj 
Kako to i obićno komentiramo ili podcrtavamo sam plasman i nije toliko presudan u ovim turnirskim takmičenjima, koliko je bitno omogućiti populaciji slijepih i slabovidnih osoba da pokažu koliko i šta mogu. Jedan od načina da se pokaže šta i koliko jesu i sportske igre posebno pikado koji omogućava da se razvija preostali segment orijentacije u prostoru, fizički i psihički jača , kao i jačanje motorike što će u konačnici olakštati svakodnevnicu za iste. 
Udruženje slijepih Visoko se zahvaljuje domaćinima na pozivu za učešće na turniru, ugodnom boravku i mogućnosti da se ponovo sretnemo sa dragim poznanicima i prijateljima. 
Putovanje i nastup na II medjunarodnom turniru u pikadu za slijepe i slabovidne osobe u Baru- C. Gora, visočkoj ekipi slijepih omogućili su “Raming company” d.o.o. i Industrija mesa (IM) “Semić” na čemu se učesnici i rukovodstvo USV najtoplije zahvaljuje. 

SG