Meldina Ugarak: Godina dana otkako nas je napustio Zejd Dukmenić

Bio je svima roditelj, trener, prijatelj … Godina je dana od kada je Zejd Dukmenić preselio na Ahiret, a mi koji smo s njim odrastali, uz njega učili, gradili sportske karijere i osvajali nagrade i priznanja – uspomenu na njega želimo sačuvati kao putokaz generacijama koje dolaze.

Kao djevojčica sam upoznala Zejda Dukemnića i sport taekwondo. Od prvih sportskih koraka do vrhunskih sportskih rezultata bili smo skupa – bili smo pioniri ovog sporta u poslijeratnoj BiH. Osnivač je Akademije “Zejd”, a bio je i selektor državnog tima u periodu od 1996. do 2004. godine. Ostavio je dubok trag u bh. taekwondo reprezentaciji, koja je pod njegovim vodstvom ostvarila mnogo uspjeha. U to vrijeme BiH je prvi put osvojila dvije medalje na evropskim takmičenjima. Bez dvojbe, Zejd Dukmenić je čovjek koji je najzaslužniji za uspon taekwandoa u BiH. S pravom mogu reći da spadam među njegove najuspješnije sportske učenike te da smatram i obavezom i dužnošću da ga se prisjetimo danas. To što sam nosilac priznanja sportašice godine u BiH u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji samo je sekvenca našeg zajedničkog iskustva kroz Taekwondo savez BiH.

U ratnim godinama, između ostalog bio je zadužen i za bezbjednost rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića od 1993. do 1995. godine. Jednom prilikom kazao je da je ponosan što pripada generaciji koja je imala čast biti dio Armije RBiH. Svjedoci kažu da je sa smrtne postelje poručio da mu je najveća čast u životu što je imao priliku štititi rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića. Mi, njegovi suvremenjaci bismo se mogli prisjećati mnogobrojnih zajedničkih iskustava, ali na današnji dan je dovoljno reći jedno veliko hvala i da ga Allah dž.š. podari dženetskim prostranstvima. A njegov sportski projekt će živjeti dok je nas njegovih učenika i njegovih sinova.

Neki novi dječaci i djevojčice Akademije “Zejd” će osvajati medalje i prenositi ime Bosanskog heroja, sportiste, prijatelja, roditelja Zejda Dukmenića. Naša je obaveza uspomenu i sjećanje sačuvati i sve čemu nas je učio prenositi na generacije koje dolaze.