In memoriam: Ismet Hadžimejlić (1943-2023)

Visoko i ovaj svijet danas je u 81. godini života napustio istaknuti sportista i sportski radnik Ismet Hadžimejlić. Rođen je 9. juna 1943. godine u Žepču.

Kroz čitav svoj život je bio u sportu, najviše kroz gimnastiku, ali ne samo u Visokom, nego i u drugim gradovima. Kroz svoju karijeru, koja je trajala preko 60 godina, radio je na razvoju masovnog pokreta i razvoja fizičke kulture u Visokom i šire.

Postao je član nekadašnjeg Partizana 1950. godine i kao pionir od sedam godina uključio se u gimnastičarsku sekciju u kojoj je ostao sve do kraja svog radnog vijeka. Spadao u generaciju koja je bila i ostala do kraja privržena razvoju pokreta Fizičke kulture u Visokom te je kroz aktivnu karijeru nekoliko puta bio prvak sreza u gimnastici, prvak Bosne i Hercegovine, a bio je i četvrti u bivšoj državi.

Dobio je niz priznanja od Društva Partizan iz Visokog i BiH, kao i Gimnastičarskog saveza Jugostavije, dok je učestvovao i u organizacijima armijskih takmičenja u bivšoj Jugoslaviji i sada u BiH. Učesnik je evropskih festivala u sportskoj rekreaciji u Danskoj, 4. Gimnastradi u Beču, a zanimljivo je da je bio i kondicioni trener Taekwondo reprezentacije BiH te kao takav pomogao da se postignu dobri rezultati na SP za juniore u Turskoj, Njemačkoj i Belgiji.

Bio je član Gimnastičarskog saveza BiH, a izabran je i za predsjednika Skupštine GS BiH. Formirao je Klub ritmičke gimnastike Visoko, koji trenutno postiže vrhunske rezultate na svim takmičenjima. Tokom ratnog perioda, ali i do 1998. godine vršio je provjeru sportskih sposobnosti po NATO standardima za vojnike i starješine Armije BiH te Policijske uprave.

Treba napomenuti da je Hadžimejlić 2003. godine dobio i Certifikat operativnog menagera za jugoistočnu Evropu u sportu, kao i dobitnik nagrade za životno djelo na nivou Ze-do kantona.

visoko.ba