Najbolji mladi bh. teniser na pripremama u Visokom

Najbolji mladi bh. teniser na pripremama u Visokom

Treneri mu predviđaju sjajnu budućnost i karijeru

VISOČANIN KAN AHIĆ JE MEĐU NAJBOLJIM SVJETSKIM TENISERIMA U MLAĐIM UZRASTIMA

Proteklih dana u Regionalnom teniskom centru Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ na pripremama pred omladinski teniski turnir u Dubaiju, boravile su dvije velike teniske bh.nade, Amajla Kadrić i Kan Ahić, zajedno sa svojim trenerom, šefom stručnog štaba u Teniskom klubu „Bosna“ Sarajevo, Zlatanom Kadrićem. Amajla je u proteklom periodu osvojila turnire u Srbiji, Grčkoj i Dubaiju, a završila je među osam najboljih na svjetskom prvenstvu za igračice do 10 godina. Kan je reprezentativac BiH u selekciji do 12 godina i trenutno prvi reket svijeta na rang listi Ten Pro Global Junior u kategoriji do 11 godina.

– Treninzi i pripreme su protekli u sjajnoj atmosferi, uz dobre vremenske uslove i na vrhunskim terenima, kakvih u našoj državi do sada nije bilo. Ogromna je stvar za tenisere iz naše zemlje da se pripremaju na terenu sa tvrdom podlogom poput ovog u Visokom, pošto u BiH nemamo ovakvih terena, a mnogo svjetskih turnira se održava upravo na ovakvoj podlozi. – kazao nam je trener Zlatan Kadrić.

Dodao je i kako BiH u budućnosti u jedanaestogodišnjem Kanu Ahiću ima svjetsko tenisko ime.

– Treniram ga četiri godine, vrijedan je dječak, ima tenisku inteligenciju, predan je i uvijek na maksimumu i na treninzima i neko je ko ima svijetlu tenisku budućnost. Ima i sjajne teniske predispozicije, ljevak je, sjajno servira i sjajno se kreće, a na kampovima u poznatim teniskim akademijama ocjene trenera za Kana su najviše moguće. Bez lažne skromnosti pred njim je sjajna karijera, a u ovom uzrastu do 11 godina osvaja velike turnire, nalazi se na prvom mjestu Ten Pro Global Junior rang liste, i ako pogledamo uslove u kojima radi, smatram da su njegovi rezultati svjetsko čudo. Njegovi rezultati su ogromne stvari za ovako malu zemlju. – kazao nam je trener Zlatan Kadrić.

U pauzi između treninga uspjeli smo kratko razgovarati i sa Kanom koji nam je rekao da je tenis počeo trenirati sa tri godine u Visokom kod trenera Amira Pulića.

– Uslovi tada nisu bili najbolji, a teren koji imamo u Visokom u parku „Ravne 2“ je na svjetskom nivou, to su tereni na kakvim igramo na turnirima u Dubaiju, i ovom prilikom bih se zahvalio dr. Osmanagiću i Novaku Đokoviću na ovome što su uradili i napravili, te nam svima omogućili da se pripremamo u vrhunskim uslovima. Što se tiče neke bliže budućnosti, cilj mi je zadržati prvo mjesto na rang listi, a o daljoj budućnosti previše ne razmišljam. – kazao nam je Kan, te otkrio kako su mu teniski uzori Siner i Novak Đoković. – Sviđa mi se njihov stil igre, a posebno njihov bekend. – dodao je Kan.

FOTOGRAFIJE:

Kan Ahić i trener Zlatan Kadrić (Kan i trener)

Amajla i Kan sa trenerom Kadrićem na turniru u Gruziji (Turnir u Gruziji)