Težak poraz Visokog na domaćem terenu

Košarkaši Visokog su u okviru četvrtog kola A-1 lige grupa Jug doživjeli težak domaći poraz od jablaničke Turbine.

Svi navijači su se nadali da će Visoko konačno ostvariti pobjedu u novoj sezoni, posebno kada se saznalo da će Turbina igrati bez najboljeg igrača Šarabe, no desilo se nešto što niko nije očekivao. Sem početnog vodstva od 4:2, nakon kojeg gosti prave seriju 11:0, Visoko je čitav meč bilo u zaostatku, a kada god je zaprijetilo, Turbina je zaigrala angažovanije i dizala razliku.

Prije same analize treba naglasiti da je meč odigran u sportskoj dvorani Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, jer je zbog tehničkih problema (neispravnog semafora) meč pod hitno morao biti dislociran, iako su igrači bili na zagrijavanju i spremni za duel. Zahvaljujući direktoru FKG-a fra Stipi Alandžaku u zadnji tren je obezbijeđena dvorana i iz visočkog kluba tim povodom upućuju iskrenu zahvalnost fra Stipi.

Kako smo naveli, gosti su od prve četvrtine pokazali da su došli po pobjedu, a igra koju je u prvom poluvremenu pružio njihov kapiten Đelmo, bila je nevjerovatna. Naime, on je u prve dvije četvrtine ubacio 23 poena i imao 11 skokova, i jednostavno nije bilo čuvara u redovima Visokog koji ga je mogao zaustaviti. Turbina je prvo poluvrijeme dobila sa 50:29 i već tada je bilo jasna da Visoko teško može da se vrati u meč. Druga četvrtina je očigledno bila ključna, pošto su je gosti dobili sa velikih 25:8.

U prvom poluvremenu Visoko je za tri poena šutiralo katastrofalno (1/18), a jedino tricu postigao je Ihtijarević i to na samom isteku napada. Činjenica je da ni goste nije išao šut za tri poena (0/9), no zato su iz reketa postigli čak 42 od svojih 50 poena.

Da nesreća po visočki tim bude veća, u nastavku meča gosti su počeli ubacivati i trojke pa je zaostatak za Turbinom bio sve veći. Fazlić je u redovima Visokog bio jedini poenterski raspoložen igrač, no uz sebe nije imao još raspoloženih igrača koji bi eventualno predstavljali veću opasnost po koš protivnika. Maksimalnu prednost koju su gosti imali iznosila je 32 poena (103:71) pred sam kraj meča, da bi meč bio završen rezultatom 105:75 za Turbinu, koja je tako ostvarila prvu pobjedu u sezoni, dok su Visočani zabilježili i četvrti vezani poraz.

U redovima pobjednika najefikasniji je bio Đelmo sa 32 poena i 14 skokova, Sanjin Kevrić je u drugom poluvremenu bio fenomenalan i meč je završio sa 17 poena (tri trice) i 7 skokova, dok je svestranu partiju pružio Čavak sa 11 poena, 11 skokova i 9 asistencija. Kada je Visoko u pitanju, Fazlić je meč završio sa 28 poena, 7 skokova i 4 asistencije, dok su mladi Ihtijarević i Avdukić postigli 9 odnosno 8 poena.

Gledajući timsku statistiku, Turbina je ispod koša postigla čak 70 poena, dok je iz kontranapada ubacila 30 poena. Visoko je za tri poena šutiralo 6/31, a imalo je 22 skoka manje od ekipe iz Jablanice.

Poraz jeste težak, možda i jedan od najtežih u zadnjih nekoliko sezona na domaćem terenu, no iz njega treba izvući pouku, zbiti redove i već u narednom kolu, na gostujućem terenu u Vogošći, pokušati popraviti utisak sa ovog meča. Treba vjerovati u ove momke, trude se i daju svoj maksimum, i sigurno je da nikome nije teže nego njima samima. Pobjede će doći, tu nema spora. Možda baš u Vogošći…

KK Visoko