Održana Skupština Aerokluba “Izet Kurtalić” Visoko (Foto)

Aeroklub “Izet Kurtalić” je iza sebe ostavio 70. godinu postojanja. Rezimirana je na redovnoj sjednici Skupštine kluba u vlastitim prostorijama. Sama sjednica je podijeljena u dva dijela – svečani i radni.

Veliki uspjeh u FAI Svjetskom kupu za juniore, postigli su 2021. godine Faruk Čabaravdić iz Aeorokluba „Izet Kurtalić“, osvajanjem 2. mjesta u klasi F1B i Ana Budimčić iz Aerokluba ULL Banja Luka, osvajanjem 3. mjesta u klasi F1A. Nažalost, nisu bili u mogućnosti da prisustvuju svećanoj ceremoniji CIAM-a kada su zvanično uručivane medalje, pa je Vazduhoplovni savez  BiH, na inicijativu AKIK zatražio slanje medalja poštom. Priznanja su stigla, a Alen Halak, generalni sekretar VS BiH ih je uručio ovim uzdanicama modelarskog sporta u narednom periodu.

Prilika je iskorištena i da se prezentuje i prva, kontrolna i još uvijek radna verzija  Monografije AK „Izet Kurtalić“ u povodu sedam decenija postojanja kluba, pod nazivom „AEROMODELARSTVO – sport, hobi, strast, životna škola“, autora Alena Jazića i Mirsada Kapetanovića. Klupski članovi će tako, u prvom čitanju, imati priliku ukazati na eventualne greške na faktografskom planu, prije recenzije i lektorisanja.

U radnom dijelu sjednice je podnesen Izvještaj o radu Modelarske sekcije (Malik Čabaravdić) i Letačke sekcije (Armin Nesiren), te plan rada za sada već tekuću godinu.  Modelari su iza sebe ostavili godinu koju karakteriše nastup na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, tačkmičenja koja se boduju u okviru Svjetskog kupa, te organizacija Memorijala „Izet Kurtalić“. Letačka sekcija je ispunila svoje planirane aktivnosti sa satima naleta, školovanjem i obukom kandidata za pilotsku licencu, te održavanjem letilišta, hangara i izgradnjom pomoćnih objekata.

Sekretar Sabrija Limo je prezentirao Finansijski izvještaj te plan za tekuću godinu.