Muzaferija: Brzina je tu, pitanje je vremena kada ću napraviti još veći rezultat

Najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija obratila se danas javnosti nakon završetka veoma uspješne sezone u Svjetskom kupu.

Muzaferija se u sjedištu Olimpijskog komiteta BiH zahvalila svima na podršci i osvrnula se na nedavno završenu sezonu.

“Imala sam veliku podršku svih Bosanaca i Hercegovaca i kada sam ostvarivala dobre, ali i loše rezultate. Drago mi je što radim ovo za svoju državu i što dajem podsticaj mlađim generacijama. Iako dolazimo iz zemlje u kojoj nemamo uređen sistem, moguće je ostvariti dobar rezultat. Nadam se da će se to promijeniti i da će djeca koja dolaze iza mene imati puno bolju podršku i uslove za uspjeh”, rekla je Muzaferija, te nastavila:

“Sezona nije krenula kako smo očekivali. Međutim, ako se sjećate, imali smo cilj da ostvarim plasman među 30 najboljih u jednoj od disciplina. Taj cilj, koji smo odredili tada, bio je dosta nerealan i daleko, ali sezonu sam završila na 23. mjestu u Super G-ju i 24. mjestu u spustu”.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?

Muzaferija je nastupila i u finalu Svjetskog kupa.

“To je velika stvar i za velike države, a tek za našu koja nikada nije imala takmičara u finalu Svjetskog kupa. Ponosna sam na svoje rezultate a oni su mi pokazatelj da mogu ustvariti još više. Na posljednjim utrkama sam pobjeđivala u prvim prolazima u obje discipline. Brzina je tu, skijanje je tu i samo je pitanje vremena kada ću uspjeti sklopiti stazu od početka do kraja. Možemo očekivati dobre rezultate već od početka naredne sezone”.

Samir Smajić, predsjednik Skijaškog saveza BiH poručio je da je ponosan na cijelu sezonu koju je odskijala Elvedina.

“Osvojeni 151 bod u Svjetskom kupu nije mala stvar, a bilo bi ih više da nije bilo odgođenih trka. Početak sezone nije bio baš idealan zbog nekih padova i kašnjenja priprema u Južnoj Americi, a nadam se da ćemo to popraviti iduće sezone. Prve bodove smo očekivali 27. januara i oni su tada došli, a Elvedina je tada osjetila veliko olakšanje”, poručio je Smajić.

Istakao je da je za nju sezona tek počela tada, a ostatak većina zna.

“Četvrto mjesto i 11 stotinki zaostatka za trećim mjestom i medaljom bio je njen najbolji rezultat. Obaveza Skijaškog saveza BiH je da omogućimo sredstva za sljedeću sezonu. Elvedina je ove sezone imala svoj samostalni tim i očekujemo od današnjeg skupa da joj svi zajedni pomognemo, iduće sezone je Svjetsko prvenstvo, a za dvije godine Olimpijske igre. Elvedina je ‘krivac’ što su ove velike stvari za nas došle prebrzo, rezultati su bolji nego što smo očekivali”, saopštio je.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda na današnjoj konferenciji za medije naveo je da mu je drago da može biti mali dio podrške Elvedini, naglasivši da ona zaslužuje mnogo više.

“U stanju u kojem živimo, stalno pričamo o finansijama. Mislim da za ovim stolom imamo sve relevantne faktore koji mogu pomoći svim sportistima koji su istinski ambasadori naše države. Na nama je da osiguramo minimalne uslove kakve imaju njene kolege iz Austrije, Norveške, Hrvatske i slično. Elvedina je pokazala da svojim znanjem i odricanjem može napraviti veliki rezultat. Ovo je jedinstvena prilika da radimo na popularizaciji zimskih sportova, Sarajeva kao olimpijskog grada, infrastrukture… Najbolji način za to promoviranje je kroz Elvedinu i njene uspjehe”, istakao je Magoda.

Magoda je pozvao Elvedinin tim da napravi finansijsku konstrukciju i obećao je da će u tome aktivno učestvovati.

“Ne znam o kojem iznosu će se raditi, ali javno obećavam da će Ministarstvo kulture i sporta podržat će sa 50 posto iznosa. Da ne razmišlja o popratnim stvarima i da se bavi samo sportom, kako bi rezultati bili još bolji. Neka Elvedinu posluži zdravlje, a mi imamo velike ciljeve kroz naredne dvije godine”, kazao je Magoda.

Za Elvedinu Muzaferiju je ovo bila ubjedljivo najbolja sezona u karijeri, a najbolji rezultat ostvarila je 17. februara u spustu u Crans Montani, gdje je osvojila četvrto mjesto.

(Vijesti.ba)