Reakcija igrača na saopštenje UO RK Bosna Visoko

Tragom saopštenja Upravnog odbora RK Bosna Visoko Ekoenergija u ostavci, kao igrači ovog kluba, koji su iznijeli teret sezone na izmaku na svojim leđima, odlučili smo upoznati javnost sa činjenicama, a ujedno i demantovati navode iz pomenutog saopštenja UO-a u tehničkom mandatu.

Krenut ćemo redom, pa upoznati javnost da smo sezonu počeli bez klupske opreme, a da istu završavamo sa samo jednom garniturom dresom (uz ovo sekretar kluba nam je prilikom jednog gostovanja poručio da se odreknemo dva puta po pola plate da bi se mogla kupiti druga garnitura dresova).

Osim toga, kroz cijelu sezonu smo imali manjak opreme koja je potrebna za održavanje treninga i utakmica, u to ubrajamo: lopte, strunjače, čunjeve, medicinke, gume, medicinsku opremu i slično tome.

Od početka sezone suočavamo se sa neobezbjeđivanjem hrane poslije dalekih, gostujućih utakmica ili što bi sekretar našeg kluba rekao “neka jedu kod kuće”. (Navest ćemo primjer da je utakmica u 18 sati, igrači moraju krenuti u 14 ili 15 sati, dok se utakmica završi i vrati nazad kući to je, okvirno oko 22 h. Dakle to je, otprilike, 7-8 sati uključujući i odigranu utakmicu).

Iako se Uprava u ostavci hvali da nam je obezbijedila sve uslove, vrijedi ih podsjetiti da ti isti ljudi nisu imali bilo kakav ozbiljniji kontakt s nama, a kada je riječ o dijelu njihovog saopštenja, gdje govore o ciljevima u ovoj sezoni, mi igrači nismo bili obaviješteni koji su to ciljevi i da li je ulazak u Premijer ligu jedan od ciljeva. Nadalje, uprava navodi da je njihov cilj bio 2. mjesto, a da se ne lažemo u ovoj ligi je osvojiti 2. ili 4. mjesto potpuno isto, jer znamo da samo prvo mjesto donosi benefit plasmana u Premijer ligu.

Kroz cijelu sezonu imali smo problem zvani manjak igračkog kadra (Uprava u ostavci ili tehničkom mandatu očekivala je od samo nekoliko igrača da iznesu utakmice i sezonu, bez ikakvih pojačanja koja su potrebna u odsustvu povrijeđenih igrača ili igrača koji su u međuvremenu napustili klub. Također s obzirom na to da većinu igračkog kadra sačinjavaju kadeti i juniori, koji zbog školskih obaveza nisu u mogućnosti uvijek prisustvovati treninzima, nekada je jako mali broj igrača na treningu, te se zbog toga trening ne može sprovesti u potpunosti onako kako bi trebalo).

Kroz cijelu sezonu susretali smo sa veoma lošim marketingom kluba. Bili smo bez najavljivanja utakmica ili izvještaja o završenoj utakmici što bi trebalo biti na oficijalnoj Facebook stranici kluba (za primjer adekvatne  stranice kluba može se uzeti RK Gračanica, RK Sloboda, RK Krivaja i druge), kao i primjer kako se vodila stranica našeg kluba u nekim prethodnim sezonama, sve do posljednje dvije.

Kada je riječ o navodima da je naš saigrač Sead Sirćo “nasrnuo” na jednog člana Uprave i da je zbog toga suspendovan, mi pri punoj krivičnoj i materijalnoj odgovornosti demantujemo te navode i da uopšte nije bilo nasrtaja na člana UO, u ovom slučaju predsjednika UO-a u tehničkom mandatu.

UO u ostavci tvrdi da su obezbijedili stipendije za mlade igrače, jesu ali tek u posljednja dva mjeseca. Pitanje je šta su radili dosada?

Da li slučajno ili namjerno, a vjerovatno ovo drugo, UO u ostavci u svom bajnom saopštenju ne komentariše koliko su novca potrošili na plaćanje kazni zbog ulijetanja dva člana UO na gostujućim terenima u Mostaru i Gornjem Vakufu.

Ponižavajuće je da su pojedini članovi UO i kad dođu na naše utakmice, iste koristili da nas vrijeđaju sa tribina, posebno sramotno je to što su navedeno radili i na gostujućim mečevima.

Spominje se i da se za našeg igrača Haruna Nazifovića izdvojilo 12.000 KM za sezonu, što je vrlo lako dokazivo da nije tačno, posebno ako se zna da je igrač kažnjavan bez razloga, te da je istom smanjivano mjesečno primanje zbog povrede!? Istom igraču je odbijen dio primanja zbog toga što je išao redovno na fakultet, a pri tome mu se nije isplatio dug od 1.250 KM iz prošle sezone.

Članovi UO-a u ostavci su u svom saopštenju, slučajno ili namjerno zaboravili naglasiti da osim sredstava iz budžeta i od generalnog sponzora (također novac iz budžeta Grada), nisu obezbjeđivali druga sredstva, a da su kao članovi UO posuđivali novac klub i predstavljali to kao sponzorstvo, a sada traže da im se vrati novac.

Članovi UO-a u ostavci su zaboravili objaviti i da iza njih ostaje dug prema klinikama za rehabilitaciju, te pozive iz ovih ustanova ignorišu.

Članovi UO-a u ostavci se hvale da su oni našli novac i vraćali dugove, a jedina istina i činjenica je da je za dobru finansijsku situaciju u klubu zaslužan grad na čelu sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem. Te da je ovaj UO u ostavci samo upravljao tim novcem, a vidimo i kako je upravljao.

S obzirom na to da igrači nemaju plaćeno ni zdravstveno ni socijalno osiguranje, nezahvalno je i sramotno ulaziti u sferu plaćenosti igrača, s obzirom na rizike od povreda. Bezobrazno je pokušati kupiti javnost prevelikim platama za iskusne igrače, koji su to ostali za manje iznose, od onih koje su mogli dobiti u drugim klubovima, ali je razumljivo da to smeta ljudima u UO-u i da su im “nemoralni” ti iznosi zato što svojim radnicima u firmama nametnuli pogrešne sisteme vrijednosti i plaćenosti za rad i trud koji ulažu. Osim toga, upravo je ovaj UO dogovarao te “famozne” uslove i na iste pristao.

Klub treba da bude normalno radno okruženje, koje treba težiti da svi njegovi članovi budu zadovoljni i da klub ne ovisi samo o budžetskom finansiranju, nego da svojim poslovanjem i radom diže svoj sportski standard, kako sportski, tako i finansijski. Samo će tako sponzori prepoznati da je klub zdravo okruženje i dobro mjesto da plasiraju svoja sredstva, a da roditelji rado učlane dijete u klub.

Cilj ne treba da bude samo da se djeca sklone s ulice, cilj kluba treba da bude da postane sportsko-obrazovna institucija i kao takva da stvori radne navike, te da u slučaju da ne ostvare rezultat u sportu onda da budu zdravi ljudi, koji će imati izgrađeno sampouzdanje i dostojanstvo u drugim ličnim, obrazovnim i poslovnim sferama. Rukomet, kao i drugi sportovi, nije sve u životu, već mora biti mjesto sreće i zadovoljstva.

Igrači RK Bosna Visoko Ekeonergija iz sezone 2023/24.