Vladan Lončar: “Vladimir Vranješ mi je velika pomoć u Pick Szegedu

Visočki rukomet je oduvijek bio rasadnik velikih talenata, a jedan od takvih je sigurno i mladi Vladan Lončar, koji će, kao što smo već objavili, svoju karijeru nastaviti u mađarskoj ekipi Pick Szeged. On se već nalazi u Mađarskoj i priključio se treninzima svoje nove ekipe te kako sam ističe, prve impresije su odlične, jer u pitanju veliki klub u kome je sve na vrhunskom nivou. Kada se tome doda i ljepota samog grada, utisak je za sada kompletan. Sve to kao da mu je poklon za 18. rođendan, koji će proslaviti 25. januara.
Odakle da izbor padne baš na Pick Szeged? Da li je bilo ponuda i od drugih klubova?
“Bilo je i drugih ponuda, ali rad sa trenerom kao što je Juan Carlos Pastor se ne odbija. Mislim da od čovjeka koji je sa reprezentacijom Španije osvojio zlato na SP-u, srebro na EP-u i bronzu na OI-a ima puno toga da se nauči. Iskreno, nisam puno razmišljao oko odlaska jer mi je to bio cilj, otići u veliki klub. Samo je pitanje bilo gdje ću otići.”
Vladan je potpisao ugovor na 3,5 godine i prema njegovim riječima, zadovoljan je , a ako sve bude kako treba ne bi imao ništa protiv ostati i duže te naglašava da nema puno boljih klubova od Pick Szegeda u ovom trenutku. Prema prvim najavama, igraće za drugi tim, no i trenirati sa prvim. Ono što je odmah primjetio je i činjenica da je ogromna razlika igrati za prvu ekipu u BiH i u Mađarskoj, kako na taktičkom a pogotovo fizičkom planu.
Veliku pomoć u adaptaciji ćeš sigurno imati u Vladimiru Vranješu, što je itekako potrebno prilikom ovako velike promjene za tebe.
“On mi je već puno pomogao i jako mi je drago što je tu, a i pored njega ima dosta ljudi sa naših prostora. Pored Vranješa su tu još dva igrača u prvoj ekipi te dva u drugoj, zatim pomoćni trener, fizioterapeut i nekoliko Mađara koji dobro govore naš jezik. ”
Poznato je da je u proteklom periodu prošao mlade selekcije BiH, bio i na pripremama sa A reprezentacijom, što naravno nije promaklo brojnim skautima, posebno kada se zna da je bio jedan od najboljih igrača u timu. I sam ističe da mu ti nastupi znače jako puno te da je svako okupljanje reprezentacije za njega bilo veliko iskustvo, posebno utakmice. Uskoro počinje i Svjetsko prvenstvo za rukometaše u Kataru, a Vladan se nada da bi reprezentacija BiH mogla iznenaditi i proći prvi krug.
“Plasman na SP je veliki uspjeh, ali ipak se nadam prolazku grupe. Hrvatska je kvalitetom iznad nas, Iran ispod nas, a ostale su u rangu sa nama, čak našoj reprezentaciji dajem prednost, tako da uz malu dozu sreće bi trebali proći dalje.“
Iz svog matičnog kluba “Bosne” je otišao na polusezoni i to kao jedan od najboljih i najefikasnijih igrača. Mnogi ljubitelji rukometa u Visokom ističu da će ovaj drugi dio sezone u Premijer ligi BiH biti izuzetno težak za visočki klub, posebno kada se zna da je klub ostao bez još nekoliko igrača i vodećih ljudi, a sa tim mišljenjem se slaže i mladi rukometaš.
“Sigurno će biti jako teško, puno teže nego u prvom dijelu. Nisam upoznat sa tim koga je ekipa dovela, raspored je težak. Ukoliko se ove godine ispadne teško će se ponoviti brzi povratak kao prošle godine. Ipak i pored svega nadam se opstanku jer klub je jedini premijerligaš iz Visokog u svim sportovima i ne bi se smjelo dopustiti da Bosna ispadne. Iskoristiću priliku i pozdraviti svoje bivše saigrače, zaželjeti im puno sreće, jer neće samo njihov kvalitet uticati na krajnji ishod nego mnoge druge stvari. Teško je igrati za “nikakve” pare.”
Zanimljivo je da Vladan Lončar potiče iz sportske porodice. Otac Saša i stric Slaven su poznati bivši fudbaler i rukometaš visočke “Bosne”, rođak Bojan je vrhunski sportista u borilačkim sportovima, dok je Vladanova mlađa sestra Lana trenutno jedna od najboljih rukometašica ŽRK “Bosna”. Upitali smo Vladana koliko mu je taj sportski gen pomogao da bude tu gdje jest i kolika mu je podrška porodice u dosadašnjoj karijeri?
“Podrška porodice je jako bitna, jer ako situacija u kući nije dobra, teško se maksimalno skoncentrisati na trening. Ja imam sreću pa u porodici ima dosta sportista i od njih se može čuti nešto korisno”, poručio je Vladan.

Neven Krajišnik