Danas 61. godišnjica od osnivanja rukometnog sporta u Visokom

Devetnaesti februar je rođendan rukometnog sporta u Visokom. Toga dana 1954. u Državnoj realnoj gimnaziji koja je bila u sklopu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom formirano je Sportsko društvo “Mladost” sa najznačajnijom, rukometnom sekcijom. Iz nje se rađa rukometni klub, prvo imena Mladost, pa Bosna, pa Vitex i na kraju, ponovo Bosna.

Najznačajnija imena tog perioda za razvoj ovoga sporta bili su nastavnici: Semić Ferid, Jović Vladimir i Markotić Petar Pero. Ovaj značajni datum i svoj praznik članovi Rukometnog kluba “Bosna-Veterani” obilježit će u četvrtak, 19.02.2015. u Franjevčkoj gimnaziji u Visokom uz prigodan program i zasigurno kvalitetnu kapljicu, zajedno sa visočkim franjevcima čiji se značaj razvoja rukometa u Visokom ne može zaboraviti.
Slučajno ili ne, na isti datum, ali 1961. godine odigrana je i prva međunarodna rukometna utakmica u Visokom na igralištu Kraljevac između Bosne i selekcije francuskog Univeriteta iz Lila. Tu utakmicu su igrali: Halim Kilalić, Srđan Praljak, Salko Drugović, Zare Manojlović, Memnun Idžaković, Murat Hanjalić, Muhamed Handžić, Ismet Šahinović, Nevzad Sirćo, Mirsad Sirćo, Midhat Ajdin i Ekrem Prljača, a krajnji rezultat je glasio 20:11 za Bosnu.

www.magazinplus.eu