Mladi reprezentativac BiH Vladan Lončar sumira proteklu sezonu

Lončar je jedan od najvećih talenata u postratnom periodu bh. rukometa, a kao takav jedan je od glavnih igrača u našoj mladoj reprezentaciji, a već dva puta bio je na spisku selektora Markovića za okupljanja A selekcije.

Period prilagođavanja

O dosadašnjem vremenu provedenom u Mađarskoj Lončar ističe da je prezadovoljan i da se nije ni trena pokajao što je izabrao Pick Szeged.

– Iza mene je period prilagođavanja na novi grad, državu i način života, ali zasad sam prezadovoljan i pozitivno iznenađen. Moram istaći da mi u Mađarskoj u velikoj mjeri pomažu igrači sa prostora bivše Jugoslavije, naravno ponajviše naš Vladimir Vranješ, ali i ostali momci sa naših su prostora su sjajni, kaže Lončar, koji inače nastupa za drugi tim Pick Szegeda i za kadetsku ekipu.

– Drugi tim se takmiči u drugoj ligi, koja je, smijem slobodno reći, kvalitetnija nego naša Premijer liga, a za Pick Szeged igraju juniori. Što se tiče kadetske ekipe i lige u Mađarskoj, ona se igra na prostoru cijele države, a ne kao kod nas po regijama i kao takva je mnogo jača i kvalitetnija, ističe Lončar, koji je upisao nastup i za prvi tim mađarskog giganta i kaže da je to za njega bio drugi svijet u potpunosti.

– Debitovao sam na završnici Kupa Mađarske u polufinalu i za mene je to bila velika stvar. To je potpuno drugi svijet u rukometu i nevjerovatan je osjećaj izaći na teren i igrati u istoj ekipi sa tako sjajnim igračima, govori Lončar.

Pick Szeged iz godine u godinu radi sve bolje i za očekivati je da će uskoro biti u samom vrhu evropskog rukometa, a i ove godine su napravili odlične rezultate u Ligi prvaka, izbacivši njemački Rhein Neckar Loewen u osmini finala.

– Klub je stvarno institucija i s obzirom na to kakav napredak je vidljiv u posljednje dvije-tri godine, očekujem da će u narednom periodu biti još bolje, tačnije siguran sam. To znači da ćemo u narednim godinama biti konkurentni najboljim ekipama Evrope, riječi su Lončara, koji smatra da je našoj A reprezentaciji nedostajalo sreće u posljednjim mečevima protiv Bjelorusije i Danske.

– Tri lopte u dvije utakmice su bile u našim rukama i samo jedan gol nas je dijelio od Evropskog prvenstva, ali šta je tu je. Nismo imali sreće i sve ono što smo dobili na Islandu u njihovom posljednjem napadu, sada nam se vratilo trostruko. Ne smijemo se predati i ovo nije kraj svijeta, već se moramo okrenuti onom što nas čeka u narednom periodu, a to su kvalifikacije za SP u Francuskoj, govori Lončar, koji ističe da je još uvijek premlad za zvanični debi u A reprezentaciji.

– Bio sam na dva okupljanja na poziv selektora Markovića, ali s obzirom na to da imam 18 godina, možda je nerealno očekivati da debitujem u zvaničnom meču. Možda dobijem priliku u prijateljskom, ali ima vremena. Moje je da radim i treniram, a debi će doći.

Povoljan žrijeb

Lončar je, kako smo već pisali, član mlade reprezentacije naše zemlje, koja će ovog mjeseca saznati protivnike u kvalifikacijama za Euro, a posljednje okupljanje, bilo je u aprilu na turniru Rukomet je moja budućnost, koji se održavao u Bugojnu.

– Nadamo se povoljnom žrijebu, jer smo prošle godina kao kadeti pokazali da možemo igrati sa najboljim, kada smo odlično odigrali protiv Francuske i Danske. Tako i sada vjerujem da imamo sjajnu generaciju i nadam se da ćemo uoči kvalifikacija imati dovoljno vremena za pripreme, završio je Lončar.

www.magazinplus.eu – Oslobodenje