BH Telecom Sportske igre mladih treći put u Visokom

Festival mladosti i sporta, BH Telecom Sportske igre mladih nastavile su svoje putovanje nakon jučer održanih Igara u Tešnju i stigle su u Visoko.

(press@igremladih.ba – Foto: Damir Hajdarbašić)

Takmičenja u Visokom su zvanično počela izvođenjem početnog udarca u okviru Coca Cola CUP-a, takmičenje u malom nogometu za djevojčice i dječake u kategoriji 2000. godište i mlađi. Početni udarac je izvela gospođa Edina Ferizović, pomoćnica načelnice Opštine Visoko.

“Ovo je treća godina održavanja Igara madih u Visokom i ovo polako prelazi u tradiciju. Opština Visoko podržava ovaj projekat, te mališane koji se danas takmiče. Visoko vodi računa o mladima i sigurni smo da će današnji dan proteći u lijepom druženju.”, istakla je gopođa Edina Ferizović, zamjenica načelnice Opštine Visoko.

Na Igre mladih u Visokom prijavili su se dječaci i djevočice iz Visokog ali i iz Breze, Ilijaša, Kiseljaka, Busovače, Kaknja i Vareša. Pored malog nogometa u starijoj kategoriji, mališani su imali priliku takmičiti se i u mlađoj kategoriji za ovaj sport te u uličnoj košarci i rukometu.

“Ovo je moja pobjednička ekipa i mnogo se radujemo dolasku u Sarajevu, jer Igre su zakon.”, rekao je iz Minel Subaša iz ekipe FK Vi Sport.

Finalisti Igara mladih u Visokom imaju priliku doći u potpunosti besplatno u Sarajevo na završnicu, istakla je Naida Pekmezović, PR Sportskih igara mladih: “Finalno takmičenje će biti održano od 18. do 22. augusta, gdje će nam se pridružiti fnalisti iz 28 bh. gradova. Očekujemo oko 1.800 djevojčica i dječaka sa kojima i ove godine gradimo neraskidive veze prijateljstva i širimo toleranciju i fair play.”

Igre pružaju više od sporta i potiču na razvoj prijateljstva, tolerancije, solidarnosti, a sve su to elementi fair playa. U saradnji sa Košarkaškim savezom Bosne i Hercegovine, uz finansijsku podršku USAID-a, Igre i ove godine u 28 bh. gradova promoviraju projekat ‘Fer igra za fer djetinjstvo’.

Igre su organizirane pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, Svjetske nogometne federacije Nogometnog/fudbalskog saveza BiH i Olimpijskog komiteta BiH.