Sportisti invalidi Visokog postigli zapažene rezultate na takmičenjima širom BiH

Tokom vikenda sportisti invalidi postigli su zapažene rezultate na takmičenjima širom BiH. Ekipa udruženja slijepih općine Visoko učestvovala na turiniru u zvučnom pikadu za slijepe u Sarajevu, a šahisti Saveza za sport i rekreaciju invalida općine Visoko na kantonalnom prvenstvu u Olovu ubjedljivo najbolji sa dva prvaka na ploći 3 i 4, dok su u Žepću u okviru nastupa na ribarskoj Premijer ligi BiH Amir Burko osvojio prvo mjesto čime je opečatio vizu za nastup na Svjetskom prvenstvu ribara iduće godine.

TURNIR U ZVUČNOM PIKADU Sarajevo 2015 – Ekipa Una-Bihač ponovo osvajač turnira za slijepe u zvučnom pikadu

U nedjelju 10.10.2015. godine u prostorijama Sportskog društva slijepih Kantona Sarajevo organizovan je II turnir u zvučnom pikadu za slijepe.
Nastupilo je šest ekipa iz : Bihača, Tuzle, Visokog, Istočnog Sarajeva i dvije ekipe domačina Sportskog društva slijepih KS.
Uz ugodno druženje starih znanaca bilo je i veoma dramatičnih borbi za postizanjem naj boljeg rezultata , odnosno pravljenju izlaza ili stvaranju što manjeg ostatka.

U konačnom plasmanu poredak je sljedeći:

1. mjesto Una-Bihać, 2. mjesto UGOV Tuzla , 3. mjesto zauzela je ekipa GOSIS Istočno Sarajevo, 4. USOV Visoko, da bi domaćinima pripalo 5. i 6. mjesto.

U pojedinačnoj konkurenciji i to kategorija A1 – slijepi : Alibabić Jusmir- Bihać,
2. Smajić Ramo- Bihać,
3. Kuduzović Damir – Tuzla;
u kategoriji A2 – slabovidni poredak najboljih je sljedeći:
1. Badić Sullejman – Bihać
2. Mijatović Svjetlana – Ceca – Istočno Sarajevo
3. Delić Ahmo – Bihać

sah-invalidi-visoko-2351Još jedno lijepo druženje osoba sa invaliditetom i prilika da se ponovo afirmišu pitanja diskriminacije ove populacije stanovnika i udaljavanja istih na margine društvenih dešavanja bez uključivanja tih lica i želje za saznanjem o realnim i stvarnim mogućnostima istih.

 

ŠAH

U nedjelju 11.10. u organizaciji Sportskog saveza invalida ZDK i domaćina prvenstva SSRI Olovo u Olovu je održano XVIII kantonalno prvenstvo u šahu za osobe sa invaliditetom.
Uz učešće sedam općinskih saveza , Tešanj, Zenica, Visoko, Breza, Vareš, Zavidovići i ekipa domaćina Olovo najbolje rezultate u ekipnom plasmanu postigli su visočki šahisti osvojivši 11 poena. Drugo mjesto pripalo je ekipi Tešnja sa 10 osvojenih bodova dok je na trečoj poziciji plasman zauzela ekipa Zenice sa ukupno 8 osvojenih bodova.
U pojedinačnoj konkurenciji od visočkih šahista na ploći 3 najbolji je Abdulah Uzunović i ploći 4 Mušinbegović Enver. Dok su nešto skromniji bili na ploći 1 Saša Kokoruš 4 mjesto i na tabli 2 Kadić Muhamed zauzeo 2 mjesto.
burko-ribari-visoko-345Naravno da ovome treba dodati i napraviti osvrt da članovi Saveza za sport i rekreaciju invalida Visoko nemaju svoju adresu prebivališta niti imaju bilo kakav izvor finansiranja ali za uzvrat postižu najbolje rezultate i na takmičenja idu o vlastitom trošku.

 

RIBARI

U okviru nastupa na Premijer ligi BiH za osobe sa invaliditetom održanom u Žepću, visočki ribar Amir Burko u veoma jakoj konkurenciji osvoji prvo mjesto ulov ribe na plovak a time vizirao pasoš za učešće na Svjetskom prvenstvu ribara iduće godine.

www.magazinplus.eu – Senad Goralija